Στρατηγική και ποιότητα στην ανώτερη εκπαίδευση: μελέτη περίπτωσης στρατηγικής ομάδας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Στρατηγικό μάνατζμεντ ; Διοίκηση ολικής ποιότητας ; Ανώτατη Εκπαίδευση ; Strategic management ; Total quality management ; Higher EducationΠερίληψη
Στον 21ο αιώνα, το θέμα της ποιότητας των υπηρεσιών - ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης –αναδεικνύεται ως αναγκαιότητα όλο και περισσότερο τόσο εντός όσο κι εκτός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό έχει εντείνει τις προσπάθειες των διαφόρων φορέων – εθνικών και διεθνών – για επισταμένη μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών, ώστε τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βελτιώνονται και να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικά.
Γι’ αυτό, η εργασία στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της αξιολόγησης – εσωτερικής κι εξωτερικής - η οποία αποτελεί κύριο άξονα της διασφάλισης της ποιότητας στον τομέα της εκπαίδευσης και θεωρείται αρωγός για μία δημιουργική, καινοτόμα και βιωματική μάθηση. Ακόμη, βασικός στόχος της εργασίας είναι η εφαρμογή των εργαλείων του στρατηγικού μάνατζμεντ στα τρία ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία εξειδικεύονται στους τομείς της οικονομίας και της διοίκησης των επιχειρήσεων: το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Πιο συγκεκριμένα, στο Μέρος Α’ παρουσιάζονται το θεωρητικό υπόβαθρο του στρατηγικού μάνατζμεντ, οι βασικές έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών κι η διάρθρωση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.
Στο Μέρος Β’ γίνεται ανάλυση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού περιβάλλοντος της εξεταζόμενης ομάδας κι ακολουθεί η επισκόπηση της μεθοδολογίας της διασφάλισης της ποιότητας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Ελλάδα αυτή υλοποιείται υπό την επίβλεψη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π) και του νομικού πλαισίου που την καθορίζει.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εξωτερική αξιολόγηση, γι’ αυτό προβάλλεται η δομή του προτύπου βάσει των απαιτήσεων της Α.ΔΙ.Π. και γίνεται αναλυτική αναφορά στα θετικά και στα αρνητικά στοιχεία, στις προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των θετικών και των αναγκαίων αλλαγών για βελτιώσεις των αρνητικών στοιχείων ανά θεματικό άξονα βάσει της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία διεξήχθη κατά το διάστημα Οκτώβριος 2015 - Ιούλιος 2016, για τα εξεταζόμενα ιδρύματα.
Εν κατακλείδι, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα βάσει της μελέτης των πορισμάτων των προαναφερθέντων εκθέσεων κι ορισμένες προτάσεις για μελλοντική διερεύνηση του θέματος.