Κλαδική μελέτη των προσαρμογών που έγιναν στην καθαρή θέση των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών κατά την πρώτη εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας
Master Thesis
Συγγραφέας
Λυρίδου, Κυριακή
Ημερομηνία
2007-01-09Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ; Λογιστική -- Πρότυπα ; Παγκοσμιοποίηση ; Διεθνή λογιστικά πρότυπαΠερίληψη
Η εγκαθίδρυση ενιαίας αγοράς κεφαλαίου, το απρόσκοπτο άνοιγμα των εθνικών αγορών στο Ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση στο παγκόσμιο περιβάλλον γεννά την ανάγκη εφαρμογής ενιαίων χρηματοοικονομικών κανόνων .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κανονισμό 1606/2002, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και στην προσπάθειά της να εναρμονίσει τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση που παρέχουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες αποφασίζει την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία των επενδυτών.
Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα καθιερώνουν τους λογιστικούς κανόνες ,αρχές και πρακτικές που καλύπτουν την ανάγκη για ομοιόμορφη παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών.
Με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής κοινότητας 1606/2002 και τον νόμο 2992/2002 εφαρμόζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα κατά την κατάρτιση των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων και συγκεκριμένα εφαρμόζονται για πρώτη στις οικονομικές καταστάσεις που αφορούν την χρήση 01/01/2005 έως 31/12/2005.
Με την εφαρμογή τους προσδοκούμε σε οφέλη όπως :
Διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις και επομένως καλύτερη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού για την χρηματιστηριακή αγορά (εγχώρια και ευρωπαϊκή)
Δημιουργία ενιαίας αγοράς κεφαλαίου και ευκολότερη πρόσβαση σε αυτή .
Αξιολόγηση εταιρειών όσον αφορά τα εσωτερικά συστήματα ,τις διαδικασίες και την στρατηγική που θέλουν να ακολουθήσουν καθώς επίσης και αύξησης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εταιρειών.
Βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών
Αύξηση στα προς επένδυση κεφάλαια εφόσον θα προσελκυσθούν και ξένοι επενδυτές
που έχουν γίνει στα ίδια κεφάλαια των εταιρειών
Με την πρώτη εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών προτύπων έχουν γίνει κάποιες προσαρμογές για να μπορέσουν να απεικονισθούν τα δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Η εργασία αυτή ασχολείται με τις προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν στα Ίδια Κεφάλαια των εισηγμένων στο Χ. Α. Α , ανά κλάδο.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Το πρώτο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει :
• Τις οικονομικές καταστάσεις με βάση την ελληνική νομοθεσία και τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα
• Τις αρχές βάση των οποίων καταρτίζονται οι οικονομικές καταστάσεις
• Ποιες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τα Δ.Λ.Π Τα σπουδαιότερα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ,βάση των οποίων έγιναν οι προσαρμογές στα Ίδια Κεφάλαια των εισηγμένων και οι διαφορές που υπάρχουν με την Ελληνική ισχύουσα νομοθεσία
• διαδικασίες προσαρμογής κατά την πρώτη εφαρμογή των Δ. Λ Π
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται η μελέτη
• των προσαρμογών που έγιναν στα Ίδια Κεφάλαια των εισηγμένων εταιρειών , ανά κλάδο ,για τα έτη 2004 και 2005
• των μεταβολών που υπέστησαν τα Ίδια Κεφάλαια των εισηγμένων εταιρειών, ανά κλάδο , κατά την μετατροπή τους στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.