Ρύπανση από λεπτόκοκκα σωματίδια (PM1) στην ατμόσφαιρα της Αθήνας : στατιστική ανάλυση χρονοσειρών συγκεντώσεων
Master Thesis
Συγγραφέας
Γεωργαλάς, Βύρων
Ημερομηνία
2006-12-13Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Αέρας -- Μόλυνση -- Αττική (Ελλάδα) -- Μετρήσεις ; Ατμοσφαιρική έρευναΠερίληψη
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της ρύπανσης από λεπτόκοκκα σωματίδια ΡΜ1 στην ατμόσφαιρα της Αθήνας μέσω της στατιστικής ανάλυσης των χρονοσειρών των συγκεντρώσεων.
Ο ρύπος προς μελέτη είναι το κλάσμα των αιωρούμενων σωματιδίων με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 1μm, τα ΡΜ1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκδώσει κάποια οδηγία που να θέτει όρια για αυτό το ρύπο, έχει όμως ζητήσει τη μελέτη των επιπέδων του από τα κράτη – μέλη. Αν και υπάρχουν μελέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα κάποια μελέτη που να έχει ασχοληθεί με τα ΡΜ1 και αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να τα μελετήσουμε. Επίσης, μέσα από επιδημιολογικές και τοξικολογικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια έχει επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία . Μάλιστα το μέγεθος των σωματιδίων είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς όσο μειώνεται, τόσο αυξάνονται η ενεργός επιφάνεια και η διείσδυση των σωματιδίων στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα.
Οι μετρήσεις μας έγιναν στο διάστημα από 16/4/2005 ως και 16/10/2005 στο σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Λυκόβρυση, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί μικτής επίδρασης λόγω της συνύπαρξης βιομηχανικών, οικιακών, φυσικών πηγών και υψηλής κυκλοφορίας οχημάτων. Η δειγματοληψία έγινε με πρότυπη σταθμική μέθοδο. Τα δείγματα που ελήφθησαν ήταν 24ωρης έκθεσης και χρησιμοποιήθηκαν προζυγισμένα φίλτρα τα οποία στη συνέχεια ξαναζυγίστηκαν προκειμένου να υπολογιστεί η διαφορά βάρους. Ο δειγματολήπτης ήταν χαμηλής ροής αέρα (1m3/h) και τα φίλτρα ζυγίστηκαν σε μικροζυγό με ακρίβεια 1μg (6 δεκαδικών).
Συνολικά ελήφθησαν 169 δείγματα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη στατιστική ανάλυση τα 168. Η ανάλυση περιελάμβανε υπολογισμό βασικών στατιστικών μεγεθών για τις συγκεντρώσεις, ανάλυση χρονοσειράς, συσχέτιση με μετεωρολογικούς παράγοντες και σύγκριση με τις συγκεντρώσεις κλασμάτων αιωρούμενων σωματιδίων οι οποίες μετρήθηκαν στους σταθμούς της Λυκόβρυσης και του Γουδίου.