Σχεδιασμός και ανάπτυξη Τμήματος Πληροφοριακού Συστήματος Αυτοματισμού Διαχείρισης Τηλεοπτικού Υλικού
Design and development of a Modular Multimedia Management Information System for Television
Master Thesis
Συγγραφέας
Αδαμόπουλος, Παναγιώτης Ηρ.
Ημερομηνία
2016-10Επιβλέπων
Δουληγέρης, ΧρήστοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πληροφοριακά συστήματα ; Τηλεοπτικοί σταθμοί ; Ανάπτυξη λογισμικού ; Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων ; Ανάλυση και σχεδίαση συστημάτωνΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική διατριβή παρουσιάζει, μέρος ενός αρθρωτού πληροφοριακού συστήματος τηλεοπτικών σταθμών. Πρόκειται για τον πυρήνα ενός συστήματος εννέα (9) εφαρμογών (εκ των οποίων τρεις (3) αποτελούν έτοιμες λύσεις) οι οποίες συνδυαζόμενες μεταξύ τους αυτοματοποιούν πλήρως τη ροή ενός τηλεοπτικού σταθμού από τη στιγμή λήψης βίντεο από την κάμερα ως και τη στιγμή μετάδοσής του στα διάφορα μέσα προβολής, τα οποία εκτός της τηλεόρασης περιλαμβάνουν το διαδίκτυο (youtube, video on demand στην ιστοσελίδα του σταθμού), τη διαχείριση διαφημιστικού υλικού, smart TV και άλλα. Το λογισμικό σέβεται πλήρως και αυτοματοποιημένα τόσο τα δικαιώματα προβολής προγράμματος μέσω των σημάτων καταλληλότητας όσο και την πιθανότητα μη προβολής υλικού σε επιλεγμένα μέσα όπως για παράδειγμα την άδεια αναμετάδοσης προγράμματος στην Ελλάδα αλλά όχι στο εξωτερικό κτλ.
Στην συνέχεια θα περιγραφούν διεξοδικά οι λειτουργικές του δυνατότητες, ενώ θα γίνει αναφορά στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση του συστήματος η γλώσσα προγραμματισμού Java και τεχνολογίες J2EE. Ως βασικό framework επιλέχτηκε το Spring 4, για την διασύνδεση με την βάση σε επίπεδο ORM(Object Relational Mapping) χρησιμοποιήθηκαν JPA Annotations και ως provider (σύστημα υλοποίησης) το hibernate, ενώ για την παραγωγή RestFul Services το module Spring Services. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης Apache Tiles, Ajax τεχνολογίες, Json , Rest, Bootstrap, AngularJS κ.α.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην ασφάλεια του συστήματος με την χρήση του module Spring Security με Two Factor Authentication, τόσο για την ασφάλεια τον πληροφοριών του σταθμού, όσο επίσης και για τα διαφορετικά επίπεδα ρόλων και τις διαφορετικές δυνατότητες σε υπολειτουργίες που διατίθενται αντιστοίχως.