Σύστημα γεωγραφικής απεικόνισης δεδομένων κοινωνικών δικτύων με εφαρμογή στην εκπαίδευση
A system for geographic visualization of social data with application in education
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαδίκτυο ; Κοινωνικά δίκτυα ; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ; Υπηρεσίες Ιστού ; Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ; Twitter ; Learning analyticsΠερίληψη
Η διαρκής ανάπτυξη του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Το φαινόμενο της κοινωνικής δικτύωσης μέσω διαδικτύου στην εποχή μας, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει αποκτήσει μεγάλη ισχύ, σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητας (ενημέρωση, διασκέδαση, πολιτική, οικονομία, εμπόριο, εκπαίδευση κ.τ.λ.).
Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας, είναι η ανάδειξη του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως πηγή εθελοντικής γεωγραφικής πληροφορίας. Συγκεκριμένα, εστιάζει στο Twitter, το πλέον διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για δημοσίευση σύντομων μηνυμάτων. Το μεγάλο πλήθος tweets που δημοσιεύονται καθημερινά παγκοσμίως, ο περιορισμός των χαρακτήρων των μηνυμάτων και η δυνατότητα αναφοράς της τοποθεσίας από την οποία δημοσιεύεται κάθε tweet (geolocated tweets), αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για τη σημαντικότητα της χρήσης του περιεχομένου, ώστε να εξαχθούν αποτελέσματα χρήσιμα σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας.
Η παρούσα εργασία επιχείρησε, μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος, να συλλέξει δεδομένα από την πλατφόρμα του Twitter, τα οποία περιέχουν την πληροφορία της τοποθεσίας που αναρτήθηκαν. Με την προβολή τους στο χάρτη, επιτυγχάνεται η άμεση αξιοποίηση τους από τον εκάστοτε χρήστη, στο αντίστοιχο πεδίο ενασχόλησης του. Επιπλέον, παρουσιάστηκε και η μέθοδος Learning Analytics. Σύμφωνα με αυτή, μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας μάθησης, καθώς και του περιβάλλοντος που διεξάγεται. Για τη συλλογή των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήθηκε το REST API και STEAMING API. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν, ελάχιστα δεδομένα περιείχαν τη γεωγραφική πληροφορία που είναι απαραίτητη για την προβολή τους στο χάρτη. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε το RESTful Web Service του Bing Maps, ώστε να επιτευχθεί η εύρεση και σύνδεση της γεωγραφικής πληροφορίας σε κάθε tweet.