Οι δαπάνες του ελληνικού συστήματος υγείας
Expenditures of the greek health system
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σύστημα υγείας ; Δαπάνες υγείας ; Χρηματοδότηση ; Κόστος ; Ελλάδα ; Health system ; Health expenditure ; Financing ; Costing ; GreeceΠερίληψη
Στόχος των συστημάτων Υγείας είναι η κλινική αποτελεσματικότητα, η οικονομική αποδοτικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι δαπάνες Υγείας μιας χώρας αποτελούν το 5-10% του συνολικού ΑΕΠ. Ως εκ τούτου ο τομέας Υγείας αποτελεί κρίσιμο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος επηρεάζει καθοριστικά την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην παρουσίαση των δαπανών Υγείας, για όλες τις σχετικές κατηγορίες δαπανών, διαχρονικά την τελευταία 15ετία. Αρχικά, παρουσιάζεται η δομή του συστήματος, οι πηγές χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η αγορά υπηρεσιών και ιατρικών προϊόντων. Στη συνέχεια αποτιμώνται οι τελευταίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είχαν ως στόχο την ορθότερη λειτουργία του συστήματος καθώς και τον περιορισμό του κόστους.
Έπειτα, αναλύεται η δαπάνη Υγείας ανά κατηγορία και ανά χρονική περίοδο, με έμφαση μετά το έτος 2009 κατά το οποίο υιοθετείται η μεθοδολογία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία δίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκτιμήσεις.
Τέλος, παραθέτονται προτάσεις για έλεγχο και περιορισμό των δαπανών Υγείας μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων οργανωτικών, διοικητικών και τεχνολογικών εργαλείων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην καινούργια μεθοδολογική στατιστική προσέγγιση των μεγάλων δεδομένων, η οποία υπόσχεται να αλλάξει τελείως την οπτική των συστημάτων Υγείας για τον περιορισμό των δαπανών Υγείας βάσει κλινικών και ποιοτικών δεικτών.