Αξιολόγηση της σχολικής ετοιμότητας των παιδιών προσχολικής ηλικίας του Λεκανοπεδίου Αττικής
Test of developmental milestones and school competence in preschool age
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ; Παιδιά προσχολικής ηλικίας ; Λογιστική παλινδρόμηση ; Σχολική ετοιμότηταΠερίληψη
Η σχολική ετοιμότητα είναι μια νέα έννοια που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κατακτήσει ένα παιδί προκειμένου να ξεκινήσει τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο. Αυτό που ουσιαστικά αξιολογείται είναι αν είναι έτοιμο ένα παιδί να μπει στη διαδικασία να διδαχθεί, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, γραφή και ανάγνωση.
Στην Ελλάδα τα παιδιά ξεκινάνε τη φοίτησή τους στην A’ Δημοτικού στην ηλικία περίπου των 6 ετών. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι απλά ένας μέσος όρος, αφού κάποια από τα παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα λίγο νωρίτερα, ενώ κάποια άλλα λίγο αργότερα. Για την καλύτερη οργάνωση όμως της κοινωνίας μας χρησιμοποιούμε γενικά τους μέσους όρους.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογήσει την ετοιμότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε γνωστικό κυρίως αλλά και κοινωνικό-συναισθηματικό επίπεδο, για την εισαγωγή τους στη δημοτική εκπαίδευση.
Για την επίτευξη της έρευνας αυτής συντάχθηκαν ερωτηματολόγια. Τα ερωτηματολόγια αυτά συμπληρώθηκαν από παιδιά διαφόρων παιδικών σταθμών των δημοτικών διαμερισμάτων της Αττικής και της περιοχής της Πεντέλης, στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Παίδων. Η διευθύντρια του τμήματος αναπτυξιολογίας και γιατρός κα. Νικολάου Αλεξάνδρα, συνέταξε τα ερωτηματολόγια και κατέστησε εφικτή τη συλλογή των δεδομένων.
Η έρευνα και η στατιστική ανάλυση που ακολουθεί θα βασιστεί σε ονομαστικές και τακτικές κλίμακες βάσει των οποίων θα προκύψουν ποσοστά και τελικά αποτελέσματα για τα βασικότερα γνωστικά επίπεδα που θα πρέπει να έχει καλύψει κάθε παιδί της ηλικίας αυτής.
Ύστερα από μια σειρά ελέγχων συσχέτισης μεταξύ των εξαρτημένων και ανεξάρτητων μεταβλητών, θα προχωρήσουμε στην εις βάθος στατιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας την μέθοδο της λογιστικής παλινδρόμησης. Καταλήγοντας σε ένα πλήθος από ανεξάρτητες μεταβλητές που θα επηρεάζουν στατιστικά σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού, στην πορεία θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το τι φαίνεται να επηρεάζει τους υπό εξέταση τομείς ανάπτυξης ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας, και κατά πόσο είναι έτοιμα τα παιδιά αυτά για την εισαγωγή τους στη δημοτική εκπαίδευση.