Η χρήση της τεχνολογίας barcode στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας Αγροτικός Οίκος Σπύρου ΑΕΒΕ
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Παραγωγική διαδικασία ; Ιχνηλασιμότητα ; Τεχνολογικές καινοτομίες ; BarcodeΠερίληψη
Η νέα αγροτική οικονομία χαρακτηρίζεται από δυο κυρίαρχα στοιχεία: από μεγαλύτερη συγκέντρωση ή ένταση εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων σε μικρότερο αριθμό κτημάτων μεγαλύτερης έκτασης και από συνεχώς αυξανόμενες συμβάσεις καλλιέργειας και από την εξέλιξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία συνδέει τους παραγωγούς με τους καταναλωτές.
Αυτή η εντατική εκμετάλλευση της γης βασίζεται κατά ένα πολύ σημαντικό βαθμό στη χρήση ηλεκτρομηχανικών συστημάτων, συστημάτων άρδευσης, αγροχημικών προϊόντων και βασικών πρώτων υλών, τα οποία έχουν νέα χαρακτηριστικά, όπως τα γενετικά τροποποιημένα φυτά.
Σύμφωνα με αυτή τη νέα αγροτική οικονομία, οι ιδιότητες της εντατικής γεωργικής εκμετάλλευσης δημιουργούν νέες προκλήσεις για την αειφόρο παραγωγή και πρακτικές επεξεργασίας, που προωθούν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στα προβλήματα της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφών αλλά και της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων αυθεντικότητας και ασφάλειας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο ενός ποιοτικού συστήματος διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας μιας γεωργικής επιχείρησης. Οι έλεγχοι αυτοί εντοπίζουν και προλαμβάνουν κινδύνους και διατηρούν την ταυτότητα και την ποιότητα των προϊόντων.
Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί μια προληπτική στρατηγική για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων αλλά και τη διαχείριση ασφαλείας τους. Ωστόσο, αν και εφόσον ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας διαγνώσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι, τότε θα διευκολύνει την απόσυρση των επικίνδυνων και προβληματικών προϊόντων όπως επίσης θα βοηθήσει στον επιμερισμό των ευθυνών για το πώς δημιουργήθηκε αυτός ο κίνδυνος.
Ο ορισμός ενός αξιόπιστου συστήματος ιχνηλασιμότητας αποτελεί ένα πεδίο μείζονος σημασίας για μια παραγωγική επιχείρηση.
Η ανάγκη για μια σαφή αναγνώριση είναι επίσης απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, για τον έλεγχο ταυτότητας της γεωγραφικής τους προέλευσής (στην περίπτωση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) και για την πρόληψη της απάτης και της νοθείας.
Τα γεωργικά προϊόντα υπόκεινται σε ισχυρή επεξεργασία και μεταποίηση πριν κυκλοφορήσουν ως τελικά προϊόντα στον καταναλωτή.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν αρχεία προμηθευτών και παρακολούθησης της παραγωγής (για τις παραγωγικές μονάδες), ώστε να είναι διαθέσιμα στην επιχείρηση ανά πάσα στιγμή.
Πέρα από την ύπαρξη ή μη νομικής υποχρέωσης, η διατήρηση της ιχνηλασιμότητας προσδίδει στην επιχείρηση αξιοπιστία έναντι των πελατών της, σε κάθε περίπτωση που παρατηρούνται ποιοτικές αποκλίσεις από την αναμενόμενη ποιότητα. Έτσι μετά από ένα παράπονο πελάτη, το οποίο μπορεί να μην σχετίζεται με την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά με οποιαδήποτε «μη κανονικότητα», μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ικανοποίησή του -εάν υπάρχει η δυνατότητα έρευνας- ή σε απώλεια και περαιτέρω ζημία -εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ανεύρεσης της αιτίας του προβλήματος.