Δημιουργία εκπαιδευτικής παρέμβασης με θέμα το διαδικτυακό εκφοβισμό στηριζόμενης στο μοντέλο κινήτρων ARCS σε περιβάλλον Ανεστραμμένης τάξης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ηλεκτρονική μάθηση ; Διαδικτυακή εφαρμογή ; Εκπαίδευση ; Ανάλυση κινήτρων ; Συναισθηματική νοημοσύνη ; Ανεστραμμένη τάξη ; ARCS modelΠερίληψη
Οι τρείς τομείς της μάθησης και της εκπαίδευσης είναι οι: γνωστικός (Bloom,1956),συναισθηματικός (Krathwohl,1964) και ψυχοκινητικός ( Harrow,1972). Μαζί με αυτούς προέκυψαν και οι σχετικές ταξονομίες, οι οποίες ξεκινώντας από τα απλούστερα προς τα πολυπλοκότερα επίπεδα των τομέων τους , επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη μάθηση. Πολλές φορές μάλιστα εμπλέκονται και αλληλοεπιδρούν και μεταξύ τους (Keller ,2008) αναδεικνύοντας αφενός το πόσες ταυτόχρονες λειτουργίες λαμβάνουν χώρα προκειμένου να συμβάλλουν στην αποτελεσματική μάθηση ( Αλεξανδρή,2010). Κάποιοι από τους δείκτες οι οποίοι εμπλέκονται σε παραπάνω από έναν τομείς, όπως αυτός των κινήτρων, έχουν καίρια θέση σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικής μάθησης και για αυτό είναι εξόχως σημαντικό να αναπτύσσονται στα πλαίσια συγκεκριμένων στρατηγικών.
Η παρούσα ερευνητική εργασία, επιχειρεί να αναδείξει, να ενδυναμώσει και να εντάξει τον παράγοντα των κινήτρων στο σχεδιασμό μαθησιακών στρατηγικών , μέσω μιας Τεχνολογικά Υποστηριζόμενης Εκπαιδευτικής Παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα επιχειρείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικής παρέμβασης , εξυπηρετώντας το flipped mastery model, se περιβάλλον και σύγχρονης παραδοσιακής διδασκαλίας και ασύγχρονης , και χρησιμοποιώντας τις αρχές και τις μεθόδους στρατηγικού σχεδιασμού κινήτρων ARCS του J.M. Keller, με στόχο την ενίσχυση των κινήτρων των εκπαιδευομένων. Για τις ανάγκες της εργασίας δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό και έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο προσαρμόστηκε και παρασχέθηκε στο Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης ( Learning Management System) moodle.
Προς το πέρας της εργασίας , διενεργήθηκε έρευνα ή οποία εξέτασε , διερεύνησε την ύπαρξη επίδρασης του σχεδιασμού και της υλοποίησης της Τεχνολογικά Υποστηριζόμενης Εκπαιδευτικής παρέμβασης βάσει των στρατηγικών ενίσχυσης κινήτρων του μοντέλου ARCS , ήτοι στους επιμέρους παράγοντες της Προσοχής, της Σχετικότητας, της Εμπιστοσύνης και της Ικανοποίησης, όπως αυτοί ορίζονται από τον εμπνευστή του μοντέλου John Keller ( 2008). Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 40 μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας οι οποίοι εξερεύνησαν αναλυτικά το περιβάλλον και το υλικό και στη συνέχεια, το αξιολόγησαν, βάσει καθορισμένων κριτηρίων. Έγινε επίσης χρήση ερευνητικών εργαλείων βασισμένα στο IMMS (Instructional Materials Motivation Survey) του Keller. Τα στατιστικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των αποτελεσμάτων ήταν το t-test ενός δείγματος (One Sample t-test) και ο έλεγχος συσχέτισης του Spearman (Spearman’s Correlation).