Διερεύνηση του βαθμού αξιοποίησης της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μάθησης στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση
The exploitation of e-learning in private high schools
Master Thesis
Συγγραφέας
Μανδηλαρά, Ανδρομάχη - Κυριακή
Ημερομηνία
2016-10Επιβλέπων
Πολλάλης, ΙωάννηςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
e-Learning ; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ; Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ; Συστήματα διαχείρισης μάθησης ; Learning Management Systems (LMS) ; Information and Communication Technologies (ICT)Περίληψη
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά κάθε τομέα της ζωής μας. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε έχει αλλάξει, αφού η τεχνολογία μας δείχνει νέους πιο ευέλικτους και ευχάριστους τρόπους μάθησης. Η χρήση των ΤΠΕ (τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας) στην εκπαίδευση και του e-learning με σκοπό την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της διαδικασίας της μάθησης υιοθετείται όλο και περισσότερο από εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.
Τα σχολεία μέσω των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης (ΣΔΜ) προσφέρουν τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μάθησης στους μαθητές τους, οι οποίοι μετά το σχολείο μπορούν να μελετήσουν το υλικό που έχει αναρτηθεί χωρίς την φυσική παρουσία του καθηγητή.
Η παρούσα διπλωματική εργασία μέσα από το θεωρητικό μέρος θα παρουσιάσει τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων e-learning στα σχολεία και πώς αυτά εξυπηρετούν και ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία. Μέσα από το πρακτικό μέρος θα διερευνήσει για τον χώρο της δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα το εάν και κατά πόσο:
• Αξιοποιούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία
• Εντάσσονται στην στρατηγική marketing των εκπαιδευτικών υπηρεσιών
• Σχετίζονται με την πολιτική αξιοποίησης των ΤΠΕ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ υπάρχουν στοιχεία για την χρήση του e-learning στα πανεπιστημιακά ιδρύματα
και τις επιχειρήσεις, δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια έρευνα ως τώρα για την χρήση του στα σχολεία. Είναι γνωστό από τις ανακοινώσεις τους ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία αξιοποιούν τα συστήματα διαχείρισης της ηλεκτρονικής μάθησης αλλά θεωρήθηκε σκόπιμο η συλλογή δεδομένων ώστε να υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα του βαθμού αξιοποίησης και των αποτελεσμάτων τους. Για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας συμμετείχαν διευθυντές-εκπρόσωποι ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που εξυπηρετούσε τους σκοπούς της έρευνας.
Η παρούσα έρευνα συμπέρανε ότι ένα μικρό ποσοστό ιδιωτικών σχολείων χρησιμοποιεί το e-learning στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες που προσφέρονται στους μαθητές για μελέτη στο σπίτι χρησιμεύουν κυρίως για διεκπεραίωση τυπικών διαδικασιών όπως ανάθεση των υποχρεώσεων των μαθητών για την επόμενη μέρα, χωρίς να αξιοποιούνται οι απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη.
Το μέρος Α' αποτελεί το θεωρητικό κομμάτι της εργασίας, όπου συγκεντρώθηκε ένας επαρκής όγκος βιβλιογραφίας και αναζήτησης πληροφοριών και ερευνών στο Διαδίκτυο και αποτελείται από:
Κεφάλαιο Ένα. Η εργασία στηρίζεται στο e-learning οπότε κρίνεται απαραίτητο να δοθούν στην αρχή κάποιοι ορισμοί για το τι είναι , ενώ στη συνέχεια δίνεται μία ιστορική αναδρομή. Αναφέρονται τα συστήματα διαχείρισης μάθησης που εξυπηρετούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τέλος, τα κυριότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της.
Κεφάλαιο Δύο. Αφού η έρευνα αφορά την Ελλάδα, εξετάζεται η χρήση του e-learning στους κυριότερους οργανισμούς: Τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία και επιχειρήσεις. Στη συνέχεια αναφέρονται στατιστικά στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς του e-learning.
Κεφάλαιο Τρία. Η έρευνα της παρούσας εργασίας εστιάζει στην ιδιωτική εκπαίδευση οπότε στο παρόν κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και αριθμητικά στοιχεία που την αφορούν. Στη συνέχεια, μέσα από ένα marketing plan παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να προωθήσει ένα ιδιωτικό σχολείο το πρόγραμμα e-learning που θα υιοθετήσει, ώστε να προσελκύσει περισσότερους μαθητές.
Κεφάλαιο Τέσσερα. Στο κεφάλαιο τέσσερα αναφέρονται καλές πρακτικές χρήσης του e-learning σε σχολεία του εξωτερικού και της Ελλάδας, όπου αξιοποιούνται οι δυνατότητες του στο έπακρον και το έχουν εντάξει δυναμικά στην στρατηγική marketing που ακολουθούν.
Το μέρος Β' αποτελεί το πρακτικό μέρος της εργασίας και αποτελείται από:
Κεφάλαιο Πέντε. Εδώ αναφέρεται η σημασία της παρούσας έρευνας και ο σκοπός και γίνεται λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά την ερευνητική προσπάθεια και ο τρόπος που συλλέχθηκαν τα δεδομένα και διανεμήθηκε το ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτώμενων και αναλύονται τα αποτελέσματα.
Κεφάλαιο Έξι. Στο κεφάλαιο έξι παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα συνολικά και δίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα.