Αποτίμηση οφέλους για καταναλωτές και σύστημα από την εφαρμογή δυναμικών τιμολογίων βασισμένων σε μεθόδους διαχείρισης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας DSM
View/ Open
Keywords
Αγορά ηλεκτρικής ενέργειαςAbstract
Ο γενικότερος συλλογιστικός στόχος της παρούσας έρευνας είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των προγραμμάτων διαχείρισης ενέργειας (DSM) στο υφιστάμενο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικείμενο της έρευνας, υπήρξε η μελέτη πιλοτικών προγραμμάτων στα οποία εφαρμόστηκαν διαφορετικά είδη δυναμικής τιμολόγησης σε ομάδες οικιακών καταναλωτών, στη διεθνή κοινότητα. Ειδικότερος στόχος, είναι να προσδιοριστεί η αντίδραση των καταναλωτών απέναντι σε τέτοιου είδους προγράμματα.
Σκοπός της έρευνας είναι να αναδειχτεί την αξία των τεχνικών απόκρισης ζήτησης (DR), και πως αυτή επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που διευκολύνουν τον τελικό καταναλωτή να συμμετάσχει, αλλά φυσικά και καθιερωμένων τεχνικών παρότρυνσης όπως η ενημέρωση.
Στο κεφάλαιο 1 παρουσιάζεται η δομή της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας, οι διακριτοί ρόλοι των φορέων της καθώς και η πορεία μετάβασης προς την απελευθερωμένη αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το κεφάλαιο 2 παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά ενός Ευφυούς Ηλεκτρικού Δικτύου και η συμβολή του στην διείσδυση των ΑΠΕ. Επίσης, ορίζονται οι Έξυπνοι Μετρητές Ηλεκτρικής Ενέργειας και καταγράφεται η συμβολή τους στο Ευφυές Ηλεκτρικό Δίκτυο. Ορίζονται τα χαρακτηριστικά τους καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση τους.
Στο κεφάλαιο 3 γίνεται εισαγωγή στα προγράμματα και τις τεχνικές της διαχείρισης της ζήτησης ΗΕ. Η διαχείριση της ζήτησης κατηγοριοποιείται σε δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και σε προγράμματα απόκρισης της ζήτησης. Παρουσιάζονται τα οφέλη ανά τομέα και δίνονται παραδείγματα εφαρμογής τους.
Στο κεφάλαιο 4, ορίζεται η έννοια της Δυναμικής Τιμολόγησης της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα διαφορετικά είδη των προγραμμάτων που εφαρμόζονται αλλά και οι προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης στο νέο τύπο τιμολογίων.
Στο κεφάλαιο 5, που αποτελεί και το σημαντικότερο τμήμα της έρευνας, γίνεται μια συγκριτική μελέτη διεθνών πιλοτικών προγραμμάτων απόκρισης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα αυτών, ανά τύπο τιμολόγησης, τα κοινά ευρήματα των μελετών αλλά και τα σημεία που χρήζουν περεταίρω διερεύνησης. Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν 29 πιλοτικά προγράμματα με κριτήριο την βέλτιστη οργάνωση της έρευνας αλλά και την συχνότητα εμφάνισης τους στη βιβλιογραφία, βάση φυσικά διαθέσιμων δεδομένων. Λεπτομέρειες για την κάθε μελέτη ξεχωριστά παρουσιάζονται στο παράρτημα της παρούσας εργασίας.
Εν τέλει, στο 6ο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της μελέτης και πως αυτά επηρεάζουν τους τελικούς καταναλωτές αλλά και το συνολικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.