Χρηματοοικονομική ανάλυση επιχειρήσεων κλάδου τροφίμων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρηματοοικονομική ανάλυση ; Κλάδος τροφίμων ; Αριθμοδείκτες ; Εταιρείες εισηγμένων επιχειρήσεων ; Βιομηχανία τροφίμων ; ΑλεύριΠερίληψη
Η διπλωματική μελέτη που ακολουθεί πραγματεύεται την οικονομική κατάσταση και εξέλιξη έξι(6), εισηγμένων στο χρηματιστήριο, εταιρειών του κλάδου τροφίμων τα έτη 2010-2014.
Συγκεκριμένα τα κεφάλαια:
- Αναφέρονται στον τρόπο διάρθρωσης της εργασίας και στις μεθόδους που θα ακολουθηθούν.
- Γίνονται γνωστοί οι αριθμοδείκτες που θα χρησιμοποιηθούν, που αναφέρονται και πως υπολογίζονται.
- Μελετώνται το ΑΕΠ, η απασχόληση και ανεργία, ο πληθωρισμός, οι δημοσιονομικές εξελίξεις και προοπτικές και οι νομισματικές εξελίξεις παγκόσμια, στην ευρωπαϊκή ζώνη και στην Ελλάδα.
- Αναλύεται ο κλάδος τροφίμων και το ανταγωνιστικό του περιβάλλον με σκοπό να μελετηθεί πως επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας.
- Παρουσιάζονται οι προς μελέτη επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων.
- Αναλύονται οι αριθμοδείκτες σε κάθε επιχείρηση ανά έτος ώστε να φανεί η εξέλιξη τους.
- Μέσω των ισολογισμών των εταιρειών αναλύονται οι πίνακες κεφαλαίων και φαίνεται η χρηματοοικονομική πορεία της επιχείρησης στο χρόνο.
- Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα και γίνονται προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Γεγονός είναι ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός της ελληνικής βιομηχανίας καθώς η αύξηση ή η μείωση του εισοδήματος των πολιτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στις πωλήσεις του κλάδου αφού τα τρόφιμα είναι το τελευταίο προϊόν που θα εγκαταλείψει μια μέση ελληνική οικογένεια σε περίοδο ύφεσης. Η πτώση του κλάδου ξεκίνησε το 2012 παίρνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις τα έτη 2013-2014.
Οι υπό μελέτης εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με το αλεύρι και τα παράγωγά του, κατάφεραν να διατηρηθούν στην αγορά την χρονική περίοδο 2010-2014 διατηρώντας διαφορετική οικονομική πορεία η καθεμία η οποία καθορίστηκε από τα πάγια στοιχεία που ήδη διέθεταν, τους οικονομικούς πόρους και τις επενδύσεις που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν.