School leadership models and competence frameworks : a systematic literature review
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Education ; School leadership ; School competence frameworksΠερίληψη
Ο στόχος της παρούσας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι να δημιουργήσει ένα μετα-πλαίσιο ικανοτήτων για τον σχολικό ηγέτη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πιο ταιριαστή μέθοδος που θα οδηγήσει στην παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η εκτενής Βιβλιογραφική Ανασκόπηση.
Ο όρος «Σχολική Ηγεσία» είναι πολύ δύσκολος να περιγραφεί, καθώς υπάρχει πληθώρα διαφορετικών διατυπώσεων στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρία στοιχεία τα οποία αποτελούν κοινές υποχρεώσεις των σχολικών ηγετών κατά τη διάρκεια της θητείας τους και αυτά αφορούν την ηγεσία της τάξης και των μαθητών τους (μικρο-επίπεδο), την ηγεσία του προσωπικού τους και του εαυτού τους (μεσο-επίπεδο) και την ηγεσία του συνόλου του σχολικού οργανισμού σε σχέση με την κοινωνία (μακρο-επίπεδο). Κάθε ηγέτης ακολουθεί ένα από τα μοντέλα σχολικής ηγεσίας, τα οποία περιγράφονται στην παρούσα εργασία και απαιτείται να έχει κάποιες ικανότητες, οι οποίες τον οδηγούν στην επίτευξη των κοινών στόχων και οράματος που έχει θέσει για το σχολείο. Η εργασία προσπαθεί μέσω της δημιουργίας του μετα-μοντέλου ικανοτήτων να αντιστοιχίσει τις βασικότερες περιοχές ικανοτήτων με τα κατάλληλα μοντέλα ηγεσίας, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει μοναδική ταύτιση, αλλά η πλειοψηφία των ικανοτήτων είναι απαραίτητες σε κάθε μοντέλο σχολικής ηγεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, η εργασία, αρχικά, ρίχνει φως στην περιγραφή των μοναδικών χαρακτηριστικών για κάθε μοντέλο σχολικής ηγεσίας κι έπειτα στα διάφορα πλαίσια ικανοτήτων όπως έχουν οριστεί για τον σχολικό ηγέτη σε πληθώρα χωρών παγκοσμίως, απαντώντας στα δύο πρώτα ερευνητικά ερωτήματα αντίστοιχα. Ο τελικός σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση και αποσαφήνιση των μοντέλων και των πλαισίων ικανοτήτων, η οποία θα οδηγήσει στην οργάνωση και τη συγκέντρωση τους σ’ ένα ολοκληρωμένο μετα-μοντέλο ικανοτήτων. Οι περιοχές ικανοτήτων που έχουν περιληφθεί στο μετα-μοντέλο έχουν προκύψει από ποσοτική ανάλυση συχνοτήτων των αποτελεσμάτων της ανασκόπησης στο δεύτερο ερευνητικό ερώτημα σχετικά με τα πλαίσια ικανοτήτων.