Συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων : μελέτη βιομηχανία τροφίμων
Inventory management systems : case study food industry
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κλάδος πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής ; Logistics -- Management ; Σύστημα διαχείρισης αποθεμάτωνΠερίληψη
Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η επιστήμη των logistics παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι ανάγκες για ταχύτερη παραγωγή με σκοπό την ικανοποίηση της ζήτησης έχουν αυξηθεί. Ως συνέπεια, ταχύτερες έγιναν και οι διαδικασίες μεταφορών, αποθήκευσης και διανομής των τελικών προϊόντων στους πελάτες. Η ταχύτητα από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής κι εφοδιαστικής αλυσίδας μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης. Συνδυάζεται με το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα. Η διπλωματική αυτή εργασία, πραγματεύεται το σύστημα διαχείρισης αποθέματος που εφαρμόζει μεγάλη εταιρεία του χώρου των τροφίμων. Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν τρία σημαντικά για την εταιρεία είδη, όπου αναλύθηκε το παρόν σύστημα διαχείρισής τους. Προσδιορίσθηκε η πρόβλεψη της ζήτησης για το έτος 2016, με δεδομένα των προηγούμενων ετών και προτάθηκε ένα νέο σύστημα διαχείρισης που βασίζεται στη μείωση του συνολικού κόστους αποθέματος. Το νέο σύστημα συγκρίνεται με το τρέχον και διαπιστώνεται ποιο θεωρείται πιο συμφέρον σε όρους συνολικού κόστους, με δεδομένη τη ζήτηση. Διαπιστώνονται οι αδυναμίες που τυχόν παρουσιάζει το τρέχον σύστημα παραγγελιοδοσίας με γνώμονα τη φύση της εταιρείας και των προϊόντων που εμπορεύεται. Τέλος προτείνεται νέο, περισσότερο αποδοτικό σύστημα παραγγελιοδοσίας.