Η μετοχική συμπεριφορά πριν και μετά την ένταξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
The shareholder behavior before and after joining to the International Monetary Fund
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Χρηματιστήρια αξιώνΛέξεις κλειδιά
Αποτελεσματικές αγορές ; Γενικός Δείκτης Τιμών ; Χρηματιστηριακές κρίσεις ; Αποδόσεις μετοχών ; Συστημικός κίνδυνος ; Efficient markets ; Stock markets ; Price Index ; Stock market crash ; Shares odds ; Systematic riskΠερίληψη
Η χρηματιστηριακή κρίση είναι η απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων κυρίως των μετοχών, η οποία συνοδεύεται από απότομη χειροτέρευση όλων, των περισσότερων ή μεγάλου αριθμού οικονομικών δεικτών και από περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών. Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική ένδειξη για την απόρριψη της υπόθεσης των αποτελεσματικών αγορών (Kindleberger, 1978) .
Οι τιμές των μετοχών μεταβάλλονται ενδογενώς ως αποτέλεσμα των ενεργειών μυριάδων επενδυτών που εκτιμούν τις πληροφορίες και προχωρούν σε συναλλαγές , οι οποίοι επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά όπως ένας πόλεμος, κάποιο πολιτικό γεγονός, η υιοθέτηση μίας καινοτομίας με σημαντικά αποτελέσματα κ.α. Στην Ελλάδα οι χρηματιστηριακές κρίσεις ξεκινούν πριν την σύσταση του Χρηματιστηρίου όπως αυτή που αφορούσε τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας του Λαυρίου το 1873, η κρίση του 1999 αλλά και η κρίση που συνόδευσε την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς όπου δίνεται ο ορισμός τους και οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να είναι μια αγορά αποτελεσματική, οι μορφές της (ασθενής, ημι-ισχυρή και ισχυρή αποτελεσματική αγορά) αλλά και αμφισβητήσεις της τυχαιότητας των μεταβολών.
Στη συνέχεια ακολουθεί ανάλυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των Δεικτών του, από την ίδρυση του και παρουσιάζονται χρονολογικά όλα τα φαινόμενα απότομης κάμψης του Γενικού Δείκτη Τιμών ύστερα από περίοδο αναπτυξιακής πορείας, μαζί με τις αιτίες και τις συνέπειες που τα προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η εργασία καταλήγει με παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης σχετικά με την συμπεριφορά ενός δείγματος μετοχών των τραπεζών ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, EUROBANK, ΤΡAΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, των μετοχών των
εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ΔΕΗ, ΟΤΕ , ΟΠΑΠ, ΤΙTK και των μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, FLEXOPACK και INFOQUEST πριν και μετά την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.