Ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και επιπτώσεις στους εργαζομένους
Online communication tools and impact on employees
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείοΛέξεις κλειδιά
Email ; Επικοινωνία ; ΕργαζόμενοιΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τον τρόπο διαχείρισης και συμπεριφοράς των εργαζομένων απέναντι στο επαγγελματικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), καθώς και τις επιπτώσεις που επιφέρει στην προσωπική ζωή και την ευημερία τους.
Κίνητρο, για τη συγγραφή της εργασίας, αποτέλεσε η ραγδαία μεταβολή στον τρόπο επικοινωνίας των εργαζομένων και το ενδιαφέρον για την διερεύνηση του αντίκτυπου που αυτή, τελικά, επιφέρει, μέσα στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα και αναφορά στην ιστορία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια λεπτομερής επισκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και ειδικότερα των email, καθώς επίσης και των επιπτώσεών τους στους εργαζομένους. Προσδιορίζεται το φαινόμενο της υπερφόρτωσης του «φακέλου των εισερχομένων μηνυμάτων» (Email Overload) και της «επαγγελματικής εξουθένωσης», και παρατίθενται, βάσει της βιβλιογραφίας, πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Η θεωρητική προσέγγιση ολοκληρώνεται με παράθεση των τεχνικών τρόπων ικανοποίησης των εργαζομένων και την σημασία που έχουν για την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης ή οργανισμού, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αξιολογούνται.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συμμετέχοντες 145 εργαζόμενα στελέχη, και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Τέλος, στο τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο γίνεται σχολιασμός επί των ευρημάτων και περιγράφονται τα συμπεράσματά καθώς και προτάσεις πολιτικής.
Διαπιστώνεται ότι στον ελληνικό επαγγελματικό κόσμο δεν έχουν γίνει ακόμα έντονα τα φαινόμενα του “Email Burnout” και του «εργασιακού στρες» που οφείλεται στην διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ωστόσο το θέμα σίγουρα απασχολεί την παγκόσμια
κοινότητα σε μεγάλο βαθμό και φαίνεται ότι το ενδιαφέρον εντείνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στην ελληνική αγορά εργασίας.