Πολιτική ανταγωνισμού και ρυθμιστική πολιτική : ο ρόλος των δύο αυτών συνιστωσών της μικροοικονομικής πολιτικής στη θωράκιση του ανταγωνισμού
Competition policy and regulatory policy : the role of both of these components of microeconomic policy in the protection of competition
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
ΑνταγωνισμόςΛέξεις κλειδιά
Ρύθμιση ; Μονοπώλιο ; Competition ; Regulation ; MonopolyΠερίληψη
Στην παρούσα μελέτη ο στόχος είναι να διενεργηθεί ανάλυση σχετικά με το αν η πολιτική ανταγωνισμού και ρυθμιστική πολιτική μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη θωράκιση του ανταγωνισμού στην οικονομία. Η παρούσα μελέτη, για να μπορέσει να εκπληρώσει το σκοπό της, δομείται σε οκτώ ενότητες.
Το πρώτο κεφάλαιο είναι εισαγωγικό και γίνεται μια αρχική προσέγγιση στο θέμα της μελέτης και στη σημασία της μελέτης αυτής. Για την περαιτέρω εμβάθυνση στα θεμέλια της πολιτικής ανταγωνισμού στην Ελλάδα, γίνεται ιστορική αναδρομή της επίσημης πολιτικής ανταγωνισμού στην χώρα, αλλά παράλληλα διενεργείται εξέταση των κρίσιμων ζητημάτων που εντοπίζονται σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο, μέρος του οποίου είναι και η Ελλάδα.
Το δεύτερο κεφάλαιο, αναλύει τα ουσιαστικά ζητήματα και ιδιαίτερα το περιεχόμενο της πολιτικής ανταγωνισμού. Η προσέγγιση του περιεχομένου της πολιτικής αυτής, διενεργείται μέσω των οριζόντιων συμφωνιών, των κάθετων συμφωνιών, της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, των συγχωνεύσεων, του μη δίκαιου ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή.
Επιπρόσθετα, στο επόμενο κεφάλαιο, αναλύεται το πλαίσιο της πολιτικής ανταγωνισμού, με τον ορισμό της σχετικής αγοράς και την εν γένει ανάλυση της μονοπωλιακής δύναμης.
Το τέταρτο κεφάλαιο, αναλύει ρυθμιστικά ζητήματα και ιδιαίτερα τις δομές και πρακτικές επιβολής τους. Γίνεται αναφορά στα εργαλεία νομικής επιβολής και στον έλεγχο, ενώ παρατίθενται και άλλα μέσα εφαρμογής των γενικών αρχών ανταγωνισμού. Παράλληλα, κρίνεται σημαντική η εξεταση του κατά πόσο το διεθνές εμπόριο μπορεί να έχει θέσει στην πολιτική ανταγωνισμού. Τέλος, γίνεται ανάλυση
των πόρων, των ενεργειών, αλλά και των συνεπαγόμενων προτεραιοτήτων των ρυθμιστικών αρχών.
Στη συνέχεια στο πέμπτο κεφάλαιο, αναλύεται το πλαίσιο της ρυθμιστικής πολιτικής. Γίνεται ανάλυση τόσο σε επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης υπό πλήρη πληροφόρηση, όσο και σε ρυθμιστική παρέμβαση με ασύμμετρη πληροφόρηση.
Το έκτο κεφάλαιο, περιλαμβάνει ανάλυση των ορίων στην πολιτική ανταγωνισμού και ιδιαίτερα τις εξαιρέσεις και τα ειδικά ρυθμιστικά ζητήματα που υφίστανται, τόσο σε συνολικό οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κλάδου.
Για την περαιτέρω κατανόηση της πολιτικής ανταγωνισμού και της ρυθμιστικής πολιτικής σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, στο έβδομο κεφάλαιο της εργασίας, παρουσιάζονται δύο μελέτες περιπτώσεων κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Γίνεται η παρουσίαση των καταγγελιών των αντιδικούντων εταιριών, όσο και οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται αναφορικά με το πώς η πολιτική ανταγωνισμού και η ρυθμιστική πολιτική μπορεί να αποτελέσουν τη βάση στη θωράκιση του ανταγωνισμού, τόσο γενικά, όσο και ειδικότερα στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας στην οποία επικεντρώνεται η παρούσα μελέτη.