Άμεσες ξένες επενδύσεις στα Βαλκάνια : μελέτη περίπτωσης Αλβανίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Επενδύσεις ; Βαλκανική χερσόνησος -- Εμπόριο ; Εξωτερικό εμπόριο ; Βαλκανική χερσόνησος -- Οικονομικές συνθήκεςΛέξεις κλειδιά
ΑλβανίαΠερίληψη
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει ως θέμα τις Ελληνικές Επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε τέσσερις χώρες των Βαλκανίων( Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) εστιάζοντας και αναλύοντας περισσότερο την περίπτωση της Αλβανίας.
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στην έννοια των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Παρουσιάζονται οι λόγοι πραγματοποίησης άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι μορφές και οι τύποι των ΑΞΕ, οι θεωρητικές προσεγγίσεις για την ερμηνεία τους, οι επιπτώσεις τους στη χώρα υποδοχής και στη χώρα προέλευσης , τα χαρακτηριστικά των επισειρήσεων που πραγματοποιούν ΑΞΕ, η σημαντικότητά τους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η τάση των ΑΞΕ στο Διεθνές περιβάλλον καθώς και ο τρόπος που επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια αξιολόγησης και εκτίμησης των Διεθνών Αγορών. Αναλύονται τα στοιχεία που συντελούν στην επιλογή της ελκυστικότερης δυνητικής αγοράς καθώς και όλοι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνει μια επιχείρηση σε Διεθνές περιβάλλον. Στη συνέχεια εξετάζονται τα κριτήρια επιλογγής της κατάλληλης στρατηγικής διείσδυσης των επιχειρήσεων σε ξένες αγορές και αναφέρονται οι λειτουργίες της επιχείρησης.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση της περιοχής των Βαλκανίων. Αναφέρονται κάποια ιστορικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιοχής όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.Αναλύεται το νομικό πλαίσιο επενδύσεων στις Βαλκανικές χώρες και ακολουθεί μια SWOT ανάλυση για την περιοχή των Βαλκανίων.Στη συνέχεια αναφέρονται κάποια παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, καθώς και το ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Τέλος αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η οικονομική κρίση επηρέασε τα Βαλκάνια.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η οικονομική κατάσταση των Βαλκανικών χωρών , εστιάζοντας στη μακροοικονομική επισκόπηση των χωρών της Ν.Α Ευρώπης από το 1990 έως το 2007 και αναλύεται σε βάθος η παγκόσμια κρίση και πως αντέδρασαν οι χώρες της Ν.Α Ευρώπης. Γίνεται αναφορά στην κοινωνική πτυχή της κρίση καθώς και στις συνέπειές της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζονται οι τρεις από τις τέσσερις χώρες που μελετάμε. Συγκεκριμένα αναλύεται η περίπτωση της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ. Για κάθε μια από τις χώρες αυτές παραθέτονται κάποιες γενικές πληροφορίες. Γίνεται ανάλυση
του οικονομικού τους περιβάλλοντος μέσα από την εξέλιξη ορισμένων μακροοικονομικών δεικτών και στη συνέχεια αναφέρεται η διαχρονική εξελιξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων καθώς και η διαχρονική πορεία των ελληνικών επενδύσεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά.Τέλος αναφέρονται τόσο τα κίνητρα όσο και τα αντικίνητρα επένδυσης σε αυτές τις χώρες.
Τέλος στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση της περίπτωσης της Αλβανίας. Παρουσιάζονται κάποιες γενικές πληροφορίες για τη χώρα, εξετάζονται βασικοί τομείς της, όπως οι μεταφορές εκεί, και αναλύεται η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα. Στη συνέχεια παραθέτοναι οι σχέσεις της Αλβανίας με Διεθνείς Οργανισμούς και ακολουθεί ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας μέσα από την πορεία κάποιων μακροοικονομικών δεικτών. Έπειτα αναφέρονται αναλυτικά οι εισαγωγές που δέχεται η Αλβανία, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα καθώς και οι Ελληνικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται εκεί. Προυσιάζονται τα κίνητρα-αντικίνητρα για να επενδύσει κάποιος στην περιοχή και παρατίθεται μια SWOT ανάλυση για τη συγκεκριμένη χώρα.