Φορολογικός ανταγωνισμός των επιχειρήσεων σε χώρες της Ευρώπης
Business tax competition in european countries at regional level
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Φορολογία -- Ελλάδα ; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Φορολογία -- ΕλλάδαΛέξεις κλειδιά
Φορολογικός ανταγωνισμός ; ΦορολογίαΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει πως συγκεκριμένη παράγοντες μπορούν να μεταβάλουν τον φορολογικό ανταγωνισμό που υφίσταται σε επίπεδο δήμων (NUTS 3) στης χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο συγκεκριμένα αναλύετε το πώς ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για την τοπική αυτοδιοίκηση επηρεάζετε από τους Φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών, τον συνολικό πληθυσμό του κάθε δήμου, το συνολικό εισόδημα ανά κάτοικο του δήμου, την έκταση σε km2 του κάθε δήμου, την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε βασικές τιμές προϊόντων, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές της αγοράς και εν δύναμή εργατικό δυναμικό (απασχολούμενους) σε κάθε δήμο. Τα δεδομένα μας καλύπτουν μια περίοδο 11 ετών από το 2002 έως και το 2012.
Στο πρώτο κεφάλαιο κάνουμε μια εισαγωγή και μέσω της θεωρητικής ανασκόπησης παραθέτουμε τις πήγες του φορολογικού ανταγωνισμού και συγκρίνουμε τον κεντρικό με τον υπό κεντρικό τρόπο διακυβέρνησης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφερόμαστε και εξηγούμε τον όρο NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics) παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία, βασικές αρχές, τον σκοπό δημιουργίας των NUTS και επιπλέων παραθέτουμε ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο τρίτο κεφάλαιο παραθέτουμε στοιχεία από το θεσμικό πλαίσιο εννιά χορών της Ευρωπαϊκής Ενώσεις περιγράφοντας την δομή, της αρμοδιότητες και πως αυτές μοιράζονται στους φορείς καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που προσφέρονται από την εκάστοτε χώρα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παραθέτουμε την εμπειρική ανάλυση της διπλωματικής εργασία κάνοντας θεωρητική αναφορά στην μέθοδο της πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των δεδομένων μας με την χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS 12 και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για της χώρες Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Λετονία, Ουγγαρία, Αυστρία και Πορτογαλία.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παραθέτουμε τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε ως αποτέλεσμα της στατιστική ανάλυσης των δεδομένων των εννιά χορών σε επίπεδο δήμον (NUTS 3).