Προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού μελέτη περίπτωσης : Δήμος Ελευσίνας
Human resource planning. case study : Municipality of Elefsina
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων ; Γραμμικός προγραμματισμόςΛέξεις κλειδιά
Στρατηγική διοίκηση ανθρώπινων πόρων ; Εμπλουτισμένο οργανόγραμμα ; Human resource management ; Strategic human resource management ; Human resource planning ; Enriched chart ; Linear schedulingΠερίληψη
Οι σημερινές επιχειρήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται μέσα σε ένα πολύπλοκο και ασταθές εξωτερικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Η. Mintzberg (1994), το σημαντικότερο υποσύστημα, στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να βελτιώσουν την απόδοσή τους προκειμένου να επιβιώσουν, είναι ο στρατηγικός προγραμματισμός. Ο βασικότερος παράγοντας και σύμμαχός τους στην προσπάθεια αυτή είναι ο Άνθρωπος. Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη έμφαση στο προγραμματισμό των ανθρώπινων πόρων, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή υλοποίηση της αποστολής της επιχείρησης, μέσω της απόκτησης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Για το σκοπό αυτό, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές και εργαλεία, όπως το εμπλουτισμένο οργανόγραμμα, ο γραμμικός προγραμματισμός, το πλάνο διαδοχής, που βοηθούν τις επιχειρήσεις να καθορίσουν τις μελλοντικές απαιτήσεις τους σε ανθρώπινους πόρους.
Με την παρούσα εργασία αναδεικνύεται η ανάγκη προγραμματισμού του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, βασισμένου σε ένα σύνολο στοιχείων, που έχουν να κάνουν με το όραμα και την στρατηγική της επιχείρησης, την καταγραφή των δυνατών και αδύνατων σημείων του διαθέσιμου προσωπικού της, καθώς και την δυνατότητα εξέλιξής του, με απώτερο στόχο την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και την κατάκτηση της ηγετικής θέσης στην αγορά.
Ο προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού είναι αναγκαίος, τόσο στους φορείς του ιδιωτικού τομέα, όσο και στους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως είναι ο Δήμος Ελευσίνας, την περίπτωση του οποίου εξετάζουμε στην παρούσα εργασία. Το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι η ανάγκη εναρμόνισης του προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων με τη στρατηγική της επιχείρησης, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμά της.