Τεχνοοικονομική ανάλυση υβριδικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Master Thesis
Συγγραφέας
Αντωνάκη, Βασιλική
Κόκκαλης, Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2015Επιβλέπων
Φλάμος, ΑλέξανδροςΠροβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ενέργεια και ενεργειακοί πόροι ; Ηλεκτρική ενέργεια -- Παραγωγή ; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ; Φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειαςΛέξεις κλειδιά
ΑνεμογεννήτριεςΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η δυνατότητα χρήσης υβριδικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και συμβατικές πηγές διασυνδεδεμένων στο δίκτυο. Ειδικότερα μελετάται η χρήση ανεμογεννητριών (Α/Γ), φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων, ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ) (ζεύγος βενζινοκινητήρα-ηλεκτρικής γεννήτριας) και όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί τους. Επιλέγονται τα κατάλληλα μεγέθη εξοπλισμού για την κάλυψη της ενεργειακής κατανάλωσης με βάση την αιχμή του φορτίου και τη ζήτηση ενέργειας και επιλέγεται το τεχνο-οικονομικά βέλτιστο. Η τεχνοοικονομική αξιολόγηση της επένδυσης γίνεται με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού (HOMER), εξετάζοντας όλες τις σχετικές τεχνικο-οικονομικές παραμέτρους. Βασικός σκοπός είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι βιώσιμη και συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση. Επιπλέον, γίνεται σύγκριση με την αυτόνομη λειτουργία των συστημάτων αυτών και εξάγονται συμπεράσματα για το βέλτιστο τρόπο λειτουργίας τους.
Στόχος της εργασίας είναι να συμβάλλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και κατευθύνσεων που θα είναι χρήσιμα τόσο σε οικιακούς καταναλωτές που ενδιαφέρονται για επένδυση σε ΑΠΕ όσο και σε μηχανικούς μελετών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη σχεδίαση και εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.
Βασική συμβολή της εργασίας σε σχέση με παρεμφερείς εργασίες και την υφιστάμενη βιβλιογραφία στο σχετικό αντικείμενο είναι η συνολική αξιολόγηση όλων των δυνατών συνδυασμών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές πηγές. Επιπλέον, πραγματοποιείται ανάλυση ευαισθησίας των αποτελεσμάτων σε διακυμάνσεις της τιμής πώλησης και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη βιωσιμότητα και την οικονομική απόδοση της επένδυσης. Ο έλεγχος γίνεται με κριτήριο τόσο την οικονομική απόδοση της επένδυσης όσο και την αξιοπιστία τροφοδότησης και διερευνάται κατά πόσο μεταβάλλονται τα συμπεράσματα.