Οικολογική προσέγγιση : ποια η επίδραση στην οικονομική αποδοτικότητα και την επιχειρησιακή στρατηγική?
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Βιώσιμη ανάπτυξη -- Περιβαλλοντικές απόψεις ; Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ; Επιχείρηση και περιβάλλονΛέξεις κλειδιά
Οικολογικός σχεδιασμόςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο "Οικολογική Προσέγγιση: Ποια η επίδραση στην οικονομική αποδοτικότητα και την επιχειρησιακή στρατηγική ? " έχει σκοπό τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της οικολογικής προσέγγισης που ακολουθεί μία επιχείρηση και των αποτελεσμάτων σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η έρευνα διεξήχθη σε ένα δείγμα 21 ελληνικών επιχειρήσεων και βασίστηκε σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Γαλλία και τον Καναδά.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση τριών βασικών εννοιών που σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια της οικολογικής προσέγγισης. Αυτές είναι η 'Βιώσιμη Ανάπτυξη', ο 'Οικολογικός
Σχεδιασμός' και η 'Οικο-αποδοτικότητα'. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε τρεις πραγματοποιημένες μελέτες που πραγματεύονται συναφές θέμα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας και παρουσιάζονται οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις καθώς και το αντικείμενο μελέτης για καθεμία από αυτές.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της έρευνας και στη συνέχεια γίνεται μία προσπάθεια εντοπισμού των πιθανών παραγόντων επιτυχίας εξετάζοντας τις πιο αποδοτικές επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά, αφού για το 86% των επιχειρήσεων η οικολογική προσέγγιση έχει θετική επίδραση στην αύξηση των εσόδων, για το 67% στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, ενώ για το 76% το περιθώριο κέρδους του αντικειμένου μελέτης είναι τουλάχιστον ίδιο με αυτό αντίστοιχου συμβατικού προϊόντος. Σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει επίσης θετική επίδραση σε θέματα όπως η εταιρική εικόνα, οι σχέσεις με τους πελάτες, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την παρούσα έρευνα με αυτά της έρευνας που χρησιμοποιήθηκε ως οδηγός και φαίνεται να υπάρχει μεγάλη σύγκλιση στα περισσότερα από τα πεδία που εξετάστηκαν. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο εξάγονται τα συμπεράσματα.