Μηχανισμοί παροχής ποιότητας υπηρεσίας σε δίκτυα κορμού
Mechanisms for quality of service provisioning in core networks
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Δίκτυα υπολογιστώνΛέξεις κλειδιά
Virtual Private Network (VPN)Περίληψη
Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι επιχειρήσεις επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς προηγούμενο. Παράλληλη είναι και η εξέλιξη της τεχνολογίας• έτσι το Internet πρέπει να υποστηρίζει καινούριες και συνεχώς αναβαθμιζόμενες υπηρεσίες. Καθώς λοιπόν υπάρχει αυτή η τάση για ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις εξαπλώνονται γεωγραφικά σε όλο και περισσότερους προορισμούς, η ανάγκη τους να συνδεθούν στις νέες τοποθεσίες μεγαλώνει. Ο αριθμός των τοποθεσιών αυξάνει συνεχώς με αποτέλεσμα την «υποβάθμιση» της επικοινωνίας και την προβληματική διαχείριση των αυξανόμενων απαιτήσεων του δικτύου. Επομένως, γίνεται επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης της τεχνολογίας για ποσοτική , ποιοτική , ασφαλέστερη και ταχύτερη επικοινωνία. Οι πάροχοι υπηρεσιών αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, διότι πρέπει να εξυπηρετούν πολλαπλούς πελάτες και όλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν υποδομές σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.
Επίσης, ο ανταγωνισμός στην αγορά αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αναγκάζει τους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν οικονομικά αποδοτικές και εύκολα διαχειρίσιμες λύσεις στους πελάτες τους.
Με τις εφαρμογές πολυμέσων να κερδίζουν τη δημοτικότητα, είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει ποιότητα υπηρεσιών (Quality of Service – QoS). Οι υπηρεσίες φωνής θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων υπηρεσιών, καθώς είναι πολύ ευαίσθητες στην καθυστέρηση. Επιπλέον, όλο και περισσότερες εφαρμογές βίντεο βρίσκουν τη θέση τους σε εταιρικά δίκτυα, όπως λύσεις Τηλεδιάσκεψης, που δίνουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρόνου στις σύγχρονες εταιρίες, τις κάνουν πιο ευέλικτες στις αποφάσεις τους και μειώνουν το κόστος των ταξιδιών. Όπως είναι κατανοητό για αυτές τις εφαρμογές θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα.
Η αποδοτικότερη διαχείριση του εύρους ζώνης στα δίκτυα γίνεται όλο και πιο σημαντική, ειδικότερα όταν τίθεται το θέμα της δέσμευσης των διαθέσιμων πόρων στο δίκτυο με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης. Πολλές φορές βλέπουμε σε δίκτυα με αρκετά μεγάλο φορτίο κυκλοφορίας και περιορισμένους πόρους, κάποιους από τους συνδέσμους να είναι υπερφορτωμένοι και κάποιοι άλλοι να παραμένουν αχρησιμοποίητοι.
Μια τεχνολογία που επιχειρεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην πρόκληση για αποδοτική διαχείριση της κίνησης αλλά και να δώσει απάντηση σε όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι το Multiprotocol Label Switching (MPLS).
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική διατριβή, λοιπόν, εξετάζονται όσον αφορά στο θεωρητικό μέρος, τα γενικότερα χαρακτηριστικά και εφαρμογές του MPLS και στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα σενάρια MPLS με τη χρήση του GNS3 εξομοιωτή, καταλήγοντας στο τελευταίο κεφάλαιο στα γενικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του MPLS μηχανισμού, για τον οποίο και εκπονήθηκε η συγκεκριμένη εργασία.
Κατά την εκπόνηση της παρούσης διπλωματικής εργασίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια σύνθετη τοπολογία που μας επέτρεψε να αναπτύξουμε και μελετήσουμε εξολοκλήρου τα ακόλουθα σενάρια:
1. MPLS - OSPF
2. MPLS - EIGRP
3. MPLS - RIPv2
4. MPLS - VPN
5. MPLS TE - CSPF (OSPF-TE) / Constraint-Based Routing