Η διοίκηση στις συνεργατικές επιχειρήσεις, ένα εναλλακτικό μοντέλο διοίκησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Συνεργασία ; Συνεταιρισμοί ; Επιχειρηματικά μοντέλαΛέξεις κλειδιά
Συνεργατικές επιχειρήσειςΠερίληψη
Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η παρουσίαση και η ανάλυση των τεχνικών Διοίκησης των Συνεργατικών Επιχειρήσεων. Η παρουσία δηλαδή ενός εναλλακτικού μοντέλου επιχειρηματικής οργάνωσης, σε σχέση με το συμβατικό μοντέλο της εταιρείας κεφαλαίου που επικρατεί στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών σήμερα. Στόχος της εργασίας είναι να αναδειχθεί σε ένα βαθμό ο διαφορετικός αυτός «δρόμος» για την οργάνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο οποίος είναι πιο δημοκρατικός και εξυπηρετεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα συμφέροντα των εργαζομένων-ιδιοκτητών της επιχείρησης.
Αρχικά αναλύεται η σημασία και οι διαφορές μεταξύ των δύο συγγενών μορφών οργάνωσης, του Συνεταιρισμού και της Συνεργατικής Επιχείρησης. Ακολουθεί μια ανάλυση των τεχνικών Οργάνωσης και Διοίκησης μιας Συνεργατικής επιχείρησης, η οποία εστιάζει σε θέματα όπως: η δομή της επιχείρησης, οι μέθοδοι λήψης αποφάσεων και εκπαίδευσης, οι τρόποι διανομής των εσόδων στους εργαζόμενους και καθορισμού των μισθών, οι μέθοδοι παρακίνησης και τα κίνητρα τα οποία δίνονται καθώς και ποια είναι η συμπεριφορά των εργαζόμενων – μελών ως προς μια Συνεργατική Επιχείρηση.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται και αναλύονται δύο παραδείγματα συνεργατικών επιχειρήσεων από τις Η.Π.Α., το συνεργατικό Παντοπωλείο Rainbow στο Σαν Φραντσίσκο και η συνεργατική επιχείρηση US Premium Beef που έχει έδρα το Kansas και ασχολείται με την παραγωγή βοδινού κρέατος έτσι ώστε να μελετηθεί πως επιλύονται στην πράξη τα διάφορα θέματα διοίκησης που αφορούν την ίδρυση, την οργάνωση, τη δομή και την εκπαίδευση του προσωπικού στις συνεργατικές επιχειρήσεις.
Τέλος, παραθέτονται τα γενικά συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας σχετικά με την Διοίκηση των Συνεργατικών Επιχειρήσεων. Η διπλωματική ολοκληρώνεται με την παράθεση της σχετικής βιβλιογραφίας.