Αξιολόγηση υλοποίησης U - shaped γραμμής συναρμολόγησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Modular assembly ; Cell manufacturing ; Group production ; U-shaped assembly line ; CIM – Computer Integrated Manufacturing ; Resource-oriented & Activity-oriented integration types ; Lean manufacturing ; Just-in Time ; Value stream mapping ; Poka Yoke ; Kanban ; Heijunka ; Milk Run logistics ; Vendor managed inventoryΠερίληψη
Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού κάθε προσπάθεια εφαρμογής νέων μεθόδων - τεχνολογιών στην βιομηχανία, ειδικότερα στη Ελλάδα. Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση και εφαρμογή νέας γραμμής παραγωγής σε βιομηχανία κατασκευής λευκών συσκευών με σκοπό την ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες τις αγοράς που απαιτούν ευελιξία, ποικιλία ειδών και ταχύτητα. Η παρουσίαση της εγκατάστασης της νέας γραμμής έγινε με τα εργαλεία της διοίκησης έργων.
Στόχος της μελέτης είναι η επισκόπηση των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και τροφοδοσίας της παραγωγής, με σκοπό την κατανόηση αυτών και την αξιολόγηση εφαρμογής τους μέσα από το πρίσμα της διοίκησης έργων. Ειδικότερα, η παρούσα μελέτη διακρίνεται σε τρεις ενότητες. Οι πρώτες δύο ενότητες καλύπτουν σε θεωρητικό επίπεδο τα συστήματα παραγωγής και τροφοδοσίας, ενώ η τρίτη ενότητα αφορά στην μελέτη και παρουσίαση εγκατάστασης νέας γραμμής παραγωγής, τύπου U-shape, ως project, με σκοπό την κατανόηση της οργάνωσης και διοίκησης ενός έργου σε ρεαλιστικό περιβάλλον.
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται οι μοντέλα παραγωγής εντάσεως εργασίας, γραμμικά και μη, αλλά και εντάσεως εργασίας. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα συστήματα job-shop, flow – shop και projects, ενώ αναλύονται και οι επιμέρους δομές όπως Modular Assembly, Cell Manufacturing, Group Production και U-shaped assembly line. Αναφορικά με τα ολοκληρωμένα συστήματα παράγωγης (CIM – Computer Integrated Manufacturing), παρουσιάζονται ορισμοί και κατηγορίοποίηση προσανατολισμένη προς τους πόρους και προς τις λειτουργίες Resource-oriented & Activity-oriented integration types). Ακόμη γίνεται παρουσιάζονται οι έννοιες, της εξισορρόπησης και του χρονοπρογραμματισμό της παραγωγής.
Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται οι φιλοσοφία της λιτής παραγωγής (Lean Manufacturing ) και του Just-in Time, οι οποίες αποτέλεσαν σημεία σταθμούς για την σύγχρονη παραγωγή. Μερικά από τα εργαλεία αυτών που αναλύονται είναι τα Value Stream Mapping, Poka Yoke, σύστημα Kanban και Heijunka, σύστημα τροφοδοσίας με «γαλατά» - Milk Run logistics, σύστημα αποθήκευσης Super-Market και Vendor Managed Inventory. Κλείνοντας την δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται μια SWOT Analysis αναφορικά με τις επικρατέστερες μεθόδους της τροφοδοσίας της παραγωγής.
Στην τρίτη και τελευταία ενότητα αναπτύσσεται η μελέτη περίπτωσης εγκατάστασης νέας γραμμής παραγωγής της B/H/S ΑΒΕ. Σε αυτή την ενότητα παρακολουθούμε το στήσιμο και την εξέλιξη ενός έργου μέσα από το εργαλείο MS Project, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τις επιμέρους φάσεις του. Παράλληλα γίνεται ανάλυση του χρονοδιαγράμματος τους έργου με την μέθοδο PERT και αξιολόγηση των κινδύνων κατά PMBOK. Ακόμη παρουσιάζεται η πρακτική εφαρμογή της μεθόδου value stream mapping για την ροή πληροφοριών και υλικών.
Κλείνοντας, γίνεται μια συγκριτική μελέτη των ωφελειών από την νέα γραμμή παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη δομή και παρουσιάζονται συμπεράσματα και σημεία για περαιτέρω έρευνα.