Συστήματα στο χώρο της υγείας-μέτρηση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πληροφοριακά συστήματα υγείας ; Ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος ; Μέτρηση απόδοσης ; DEA ; Πληροφοριακά συστήματα ; Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων ; Healthcare information systems ; Performance measurement ; Healthcare system ; Information systems securityΠερίληψη
Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε στην ανάπτυξη αλλά και την ραγδαία εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων και συγκεκριμένα των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της υγείας. Τα πληροφοριακά συστήματα αποτελούν μία εξελισσόμενη ιδέα με σκοπό την διευκόλυνση του έργου όσων τα επιλέγουν ως εργαλεία για την δουλειά τους. Η συμβολή τους στην παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας, στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών της, στην αύξηση της αποδοτικότητας των επαγγελματιών αυτού του χώρου αλλά και των υπολοίπων χρηστών συντελεί στην αναγνώριση της αξίας και στην πλήρη εφαρμογή και χρήση τους στο περιβάλλον υγείας.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, εξετάζει το θέμα των πληροφοριακών συστημάτων, αναφέρετε στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας καθώς ελέγχει και την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων αυτών εφαρμογών στον τομέα της υγείας. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας έγινε μία εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από το θέμα προκειμένου να επιτευχθεί κριτική και συνεκτική παρουσίαση του θέματος.
Η εργασία διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η αξία της ιατρικής πληροφορίας και τα πληροφοριακά συστήματα υγείας. στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται η αποσαφήνιση της έννοιας των Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ) γενικά και ειδικά στο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων, του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΑ), στους παράγοντες επιτυχίας των ΠΣ, στην ασφάλεια καθώς και την ανάγκη για μέτρηση της αποδοτικότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία κατά το δυνατόν σφαιρική επισκόπηση της διεθνούς εμπειρίας όσον αφορά στην ερευνητική φιλοσοφία και στρατηγική. Εν συνεχεία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα γύρω από την έρευνα για την αποδοτικότητα γενικά αλλά και ειδικά στο τομέα της υγείας. το τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζει τα συμπεράσματα καθώς και τις ανάγκες για μελλοντική έρευνα.