Πολυκριτηριακή αξιολόγηση επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ; Πολυκριτηριακή αξιολόγηση έργων ; Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ; Περιφερειακή ανάπτυξη ; Απασχόληση ρύποι CO2 ; Renewable Energy Sources (RES) ; Regulatory authority for energy (RAE)Περίληψη
Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει εκδηλωθεί υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στόχοι της παρούσας εργασίας είναι αρχικά να παρουσιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην
Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελληνική Επικράτεια τη χρονική περίοδο 2001-2009 και να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η ανάπτυξη αυτών των ενεργειακών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και στη συνέχεια να αναπτυχθεί ένα πολυκριτηριακό μεθοδολογικό πλαίσιο για την αξιολόγηση αυτών των ενεργειακών επενδυτικών προτάσεων.
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων της εργασίας καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά των επενδυτικών προτάσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που υποβλήθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και που έλαβαν θετική γνώμη έπειτα από την αξιολόγηση μιας σειράς κριτηρίων το χρονικό διάστημα 2001-2009. Πρόκειται για 1328 επενδυτικές προτάσεις για την υλοποίηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα και από μικρούς υδροηλεκτρικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που ήδη λειτουργούν - ή πρόκειται να εγκατασταθούν - σε όλες τις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας.
Για την πραγματοποίηση των πολυκριτηριακών αξιολογήσεων που διενεργήθηκαν για κάθε τεχνολογία του δείγματος και για όλες τις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας
ορίστηκε μία σειρά κριτηρίων αξιολόγησης. Η σύνθεση των αποτελεσμάτων με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης επετεύχθη χρησιμοποιώντας μέθοδο που βασίζεται στην πολυκριτηριακή θεωρία αξίας. Επιπλέον, δύο διαφορετικές τεχνικές στάθμισης χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της σχετικής βαρύτητας των κριτηρίων, όπως την αντιλαμβάνονται στελέχη της Ρ.Α.Ε. που ασχολούνται με την αξιολόγηση των έργων Α.Π.Ε.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη εργασία, καθώς και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση των πολυκριτηριακών αξιολογήσεων, έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί από την Ρ.Α.Ε. κατά την διάρκεια αξιολογήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής για ορισμένη ισχύ σε περιοχές που
υποβάλλονται επενδυτικές προτάσεις, κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος της Ρ.Α.Ε. ή όταν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα στην ανάπτυξη διαφορετικών επενδύσεων σε έργα Α.Π.Ε, λόγω περιορισμού δικτύου ή επικάλυψης θέσης ή χωροταξικών περιορισμών.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της παρούσας εργασίας παρουσιάζονται για κάθε τεχνολογία τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφέρειας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την εκτίμηση των δυνατοτήτων διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού χαρτοφυλακίου επενδύσεων που είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί στην προοπτική επίτευξης του στόχου 40% Α.Π.Ε. ως προς το σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής.