Αντικειμενοστραφής (Object oriented) ανάλυση και σχεδιασμός πληροφοριακών συστημάτων: μελέτη συστήματος κύριου προγραμματισμού παραγωγής (MPS) & προγραμματισμού απαιτήσεων υλικών (MRP)
View/ Open
Subject
Object-oriented analysis (Computer science) ; Πληροφοριακά συστήματα -- Διοίκηση και οργάνωση ; Information systems -- Management ; Αντικειμενοστραφείς μέθοδοι (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές) ; LogisticsAbstract
Αντικείμενο της Διπλωματικής Εργασίας είναι η Αντικειμενοστραφής Ανάλυση και ο Σχεδιασμός (Object Oriented Analysis and Design - OOA/D) ενός πληροφοριακού συστήματος για την Κατάστρωση του Κύριου Προγράμματος Παραγωγής (Master Production Schedule - MPS) και τον Προγραμματισμό Απαιτήσεων Υλικών (Material Requirements Planning - MRP) Βιομηχανικών Επιχειρήσεων. Η εργασία αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, εξετάζεται η μεθοδολογία Unified Process, μια ανοιχτή πρότυπη μέθοδος η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη Object Oriented μεθοδολογία ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Δίνεται έμφαση στην περιγραφή των δύο πρώτων χρονικά φάσεων της μεθοδολογίας (Inception και Elaboration), δεδομένου ότι στις φάσεις αυτές λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο οι διαδικασίες της ανάλυσης και του σχεδιασμού, που αποτελούν και το αντικείμενο της εργασίας. Στο πρώτο αυτό μέρος, δίνονται επίσης τα βασικά σημεία της συμβολικής γλώσσας UML (Unified Modeling Language). Η UML αποτελεί ένα ανοιχτό βιομηχανικό πρότυπο και έχει πλέον καθιερωθεί σαν η βασική σημειογραφία για τη διαγραμματική απεικόνιση των μοντέλων και την τεκμηρίωση των παραδοτέων ενός Object Oriented πληροφοριακού συστήματος. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση της εξέλιξης των πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης παραγωγής και στη συνέχεια παρουσιάζεται το θεωρητικά υπόβαθρο των Πινάκων Υλικών (Bill of Materials), του Κύριου Προγραμματισμού Παραγωγής (MPS) και του Προγραμματισμού Απαιτήσεων Υλικών (MRP). Ουσιαστικά, οι έννοιες που αναλύονται στο δεύτερο μέρος, αποτελούν το Επιχειρηματικό Μοντέλο (Business Model), πάνω στο οποίο βασίζεται η ανάπτυξη του συστήματος. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, αναλύεται και σχεδιάζεται το υπό ανάπτυξη σύστημα, μέσα στα πλαίσια που θέτει η μεθοδολογία Unified Process, ενώ για την αποτύπωση των διαγραμμάτων και των μοντέλων ,χρησιμοποιείται η σημειογραφία UML. Τα παραδοτέα που παρατίθενται είναι κατά σειρά: ο σκοπός του συστήματος (Vision), οι Λειτουργικές Απαιτήσεις του συστήματος - Use Cases, τα Πρωτότυπα των Οθονών, το Γλωσσάρι Όρων, το Domain Model, ΤΑ Διαγράμματυ Αλληλεπίδρασης των Αντικειμένων (Sequence Diagrams), το Διάγραμμα Κλάσεων (Class Diagram) του συστήματος και η Γραμμογράφηση της Βάσης Δεδομένων (Database Schema). Τέλος, στα Παραρτήματα δίνεται το Sctipt δημιουργίας της βάσης δεδομένων και ο σκελετός του κώδικα της εφαρμογής.