Διερεύνηση λειτουργίας και βελτίωσης ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας σε συσκευαστήριο ζάχαρης
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Παραγωγή -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ποιοτικός έλεγχος ; Ποιοτικός έλεγχος -- Πρότυπα ; Διοίκηση ολικής ποιότητας ; Ζάχαρη -- Βιομηχανία και εμπόριοΠερίληψη
Ύστερα από μία θεωρητική εισαγωγή για την ιχνηλασιμότητα προϊόντων, παρουσιάζεται αναλυτικά ο χειρόγραφος τρόπος τήρησης ιχνηλασιμότητας σε ένα συσκευαστήριο ζάχαρης. Στη συνέχεια αναλύεται μία ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του τρόπου τήρησης ιχνηλασιμότητας, από χειρόγραφο σύστημα σε μηχανογραφημένο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται από την παραλαβή της Α’ ύλης και των υλικών συσκευασίας έως και την πώληση του τελικού προϊόντος, καθώς και ο εξοπλισμός που κάθε φορά θα χρησιμοποιείται. Κατόπιν αναλύονται όλα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την χρήση του μηχανογραφημένου συστήματος ιχνηλασιμότητας έναντι του χειρόγραφου. Ενδεικτικά, τα λάθη μειώνονται έως και 100%, η ταχύτητα της ιχνηλασιμότητας αυξάνεται και γίνεται την στιγμή που γίνονται οι διαδικασίες και η άντληση των δεδομένων για ιχνηλασιμότητα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα μειονεκτήματα του μηχανογραφημένου συστήματος, όπως είναι το κόστος αγοράς και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Τέλος, σύμφωνα με το κύριο συμπέρασμα της διπλωματικής εργασίας, προτείνεται να προτιμάται ο μηχανογραφημένος τρόπος ιχνηλασιμότητας έναντι του χειρόγραφου, διότι το κόστος λανθασμένης, ελλιπούς ή καθυστερημένης ιχνηλασιμότητας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος τήρησης της μηχανογραφημένης.