Τεχνική αξιολόγηση επεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης σε διώροφη πολυκατοικία με τη χρήση του λογισμικού Τ.Ε.Ε. - Κ.Εν.Α.Κ.
View/ Open
Subject
Ενεργειακό πρόβλημα ; Ενεργειακή πολιτική ; Περιβάλλον και ενέργεια ; Buildings -- Energy conservation ; Buildings -- Energy consumptionAbstract
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι, αρχικά, να εξετάσει τις ενεργειακές απαιτήσεις και καταναλώσεις υφιστάμενης κατοικίας και, έπειτα, να αναλύσει διαφορετικές περιπτώσεις επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και συνδυασμό αυτών, κυρίως σε ότι αφορά στον τομέα της θέρμανσης και του ζεστού νερού χρήσης. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχτηκε διώροφη κατοικία στη Σαρωνίδα, κατασκευασμένη το 2003 και αποτελούμενη από 3 διαμερίσματα και 1 γραφείο. Καθώς δεν πρόκειται για παλιά αμόνωτη κατοικία, έχει ενδιαφέρον να αποτυπωθεί η συμβολή της κάθε επέμβασης ή/και συνδυασμού και να προταθεί τελικά η επέμβαση ή ο συνδυασμός που επιφέρει τα καλύτερα επίπεδα εξοικονόμησης αλλά και απόσβεσης του αρχικού κόστους επένδυσης. Αναλυτική μελέτη επένδυσης για το κάθε σενάριο εξοικονόμησης που εξετάζεται στην παρούσα εργασία βρίσκεται στην διπλωματική εργασία της Αμούργη Μαρίας με τίτλο «Οικονομική αξιολόγηση επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε διώροφη κατοικία». Για την τεχνική μελέτη των προτεινόμενων επεμβάσεων και συνδυασμών αυτών, επιλέχτηκε το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ με το οποίο εκπονούνται οι ενεργειακές μελέτες στην Ελλάδα. Με βάση τα αποτελέσματα του λογισμικού για την ενεργειακή απόδοση της υφιστάμενης κατοικίας, εξετάστηκαν επεμβάσεις που αφορούν σε μόνωση του κτηριακού κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης (με λέβητα pellet, συμπύκνωσης φυσικού αερίου, σύστημα μικρο-συμπαραγωγής), εγκατάσταση ηλιακού, ηλιοθερμικού και φωτοβολταϊκού συστήματος και εγκατάστασης μηχανικού αερισμού, ενώ μελετώνται και τρεις συνδυασμοί κάποιων από τις παραπάνω επεμβάσεις. Εκτός από την ανάλυση των προτεινόμενων επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στην εξεταζόμενη κατοικία, αξιολογούνται οι δυνατότητες αλλά και οι ενδεχόμενες αδυναμίες του συγκεκριμένου λογισμικού, και γίνονται προτάσεις τόσο για την βέλτιστη επιλογή επέμβασης για ανακαινιζόμενη κατοικία, όσο και για βελτίωση της χρήσης και της δυναμικής του λογισμικού.