Διοίκηση έργων μεγάλων συντηρήσεων σε βιομηχανίες διεργασιών αντιπαραβολή με το πρότυπο PMI
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Εργοστάσια -- Διοίκηση και οργάνωση ; Πετρέλαιο -- Βιομηχανία και εμπόριο ; Πετροβιοχημική βιομηχανίαΠερίληψη
Βιομηχανίες διεργασιών όπως διυλιστήρια, εργοστάσια επεξεργασίας χάλυβα, ορυκτών κ.α. είναι βιομηχανίες έντασης κεφαλαίου, όπου δηλαδή η παραγωγή στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, και ως εκ τούτου παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα, η αξιοπιστία και η συντήρηση του εξοπλισμού είναι καίριας σημασίας για την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία τους.
Σε ένα διυλιστήριο, και κατ' επέκταση σε μια βιομηχανία διεργασιών, γίνεται συντήρηση περίπου κάθε 2 χρόνια. Το έργο αυτό έχει υψηλό κόστος, υψηλή επικινδυνότητα, χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό ανθρώπινων πόρων και διαρκεί το πολύ έναν μήνα. Συνεπώς, η σωστή διαχείρισή του αυξάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της βιομηχανίας, μειώνει τα έξοδα και προσθέτει ποιότητα στις διαδικασίες. Σε μια εποχή όπου η διαχείριση διαδικασιών έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μιας επιχείρησης και είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της, κρίνεται αναγκαία η χρήση εργαλείων διοίκησης έργων για το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο έργων που επηρεάζουν τόσο την οικονομία όσο και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αναλύεται η περίπτωση εφαρμογής του Βασικού Οδηγού Διοίκησης Έργων PMBOK®σε βιομηχανία διεργασιών και συγκεκριμένα σε πετροχημική βιομηχανία. Η ελλιπής οργάνωση ενός διυλιστηρίου και κατ' επέκταση μιας βιομηχανίας διεργασιών στο θέμα διοίκησης ενός έργου μεγάλης συντήρησης ώθησε στην μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης. Η διοίκηση έργων όπως περιγράφεται κατά PMI® εφαρμόστηκε στα στάδια σχεδιασμού, προγραμματισμού, παρακολούθησης και ελέγχου του εξεταζόμενου έργου.
Η απειρία του οργανισμού σε θέματα διοίκησης μεγάλων έργων σε συνδυασμό με τα ευρήματα από την εφαρμογή του PMBOK® οδήγησαν σε αποτελέσματα τα οποία απεικονίζουν την πραγματικότητα. Η φύση του ίδιου του έργου (μεγάλο κόστος και μικρή διάρκεια) κάνει επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που ανιχνεύτηκαν. Έτσι, η επιχείρηση βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες της θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιτυγχάνοντας διεθνή αναγνώριση.