Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΜοιρασγεντής, Σεβαστιανός
dc.contributor.authorΣκιαδά, Θεοδώρα
dc.date.accessioned2013-06-21T11:54:38Z
dc.date.available2013-06-21T11:54:38Z
dc.date.issued2013-06-21T11:54:38Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/5481
dc.description.abstractΗ Ελλάδα συνιστά έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς πολιτισμού παγκοσμίως. Από τα διάφορα στοιχεία πολιτισμού, τα ιστορικά μνημεία έχουν δεσπόζουσα θέση στην ανάπτυξη πνευματικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών σε τοπικό ή/και εθνικό επίπεδο. Τα ιστορικά μνημεία, ως δομές που υφίστανται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και συνήθως εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους φθοράς και υποβάθμισης. Κατανοώντας πλήρως την αξία και το ρόλο των ιστορικών μνημείων στις σύγχρονες κοινωνίες, οι αρμόδιοι φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και εφαρμόζουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία, ανάδειξη και ορθή εκμετάλλευσή τους. Δεδομένης της γενικότερης στενότητας των διαθέσιμων οικονομικών πόρων τίθενται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ύψος των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που θα πρέπει να κατευθυνθούν στη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων, ποια μνημεία θα πρέπει να συντηρηθούν ή ποιες σχετικές δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα, τη σκοπιμότητα επιβολής ειδικών φόρων για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, κλπ. Η οικονομική αποτίμηση ιστορικών μνημείων με βάση τεχνικές που αντλούνται από το πεδίο της οικονομικής του περιβάλλοντος, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι δίνει χρήσιμες πληροφορίες που διευκολύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικών στο πεδίο του πολιτισμού. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την δυνατότητα εφαρμογής των Τεχνικών Οικονομικής Αποτίμησης μη εμπορεύσιμων αγαθών για την αξιολόγηση πολιτικών στον τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η εφαρμογή της μεθόδου Κόστος Ταξιδίου (TCM) για να εκτιμηθεί η συνολική αξία του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, έτσι ώστε να ταυτοποιηθεί ένα μέτρο για το μέγεθος των παρεμβάσεων συντήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης, κλπ του μνημείου που θα ήταν κοινωνικά αποδεκτό να γίνουν στο μέλλον και διερευνάται κατά πόσο υπάρχουν οι υποδομές και τα στοιχεία βάσης για την υποστήριξη εφαρμογής τέτοιων προσεγγίσεων.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΤουρισμός -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα
dc.subjectΤαξίδια
dc.subjectΜνημεία -- Ελλάδα
dc.subjectΑρχαιότητες
dc.subjectΠολιτιστική κληρονομιά
dc.titleΟικονομική αποτίμηση ιστορικών μνημείων μέσω της μεθόδου κόστος ταξιδίου (travel cost): εφαρμογή στο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/5481
dc.identifier.call338.4'791 ΣΚΙ
dc.corporate.nameΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»