Show simple item record

dc.contributor.authorΚαραμπέτσος, Δημήτριος
dc.date.accessioned2008-11-06T08:10:48Z
dc.date.available2008-11-06T08:10:48Z
dc.date.issued2008-11-06T08:10:48Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2799
dc.description.abstractΗ εργασία αξιολογεί την κερδοφορία 275 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών σύμφωνα με την οικονομική προτιθέμενη αξία για τα έτη 2005-2006. Η οικονομική προστιθέμενη αξία ή EVA (Economic Value Added) είναι μια έννοια με μεγάλη απήχηση και αναγνώριση παγκοσμίως. Η έννοια αυτή είναι δημιούργημα της αμερικάνικης συμβουλευτικής εταιρείας Stern Stewart & Co και αποτελεί ένα από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο μέτρο περιοδικής αξιολόγησης της αξίας που δημιουργεί μια επιχείρηση. Τα συστατικά του EVA είναι η απόδοση του λειτουργικού επενδυμένου κεφαλαίου, το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου και το λειτουργικό επενδυμένο κεφάλαιο. Η Stern Stewart & Co προτείνει κάποιες λογιστικές προσαρμογές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προτού υπολογιστεί το EVA. Από αυτές τις προσαρμογές αναφέρονται οι συνηθέστερες. Η αξιολόγηση της κερδοφορίας του δείγματος γίνεται σε κλαδικό και σε εταιρικό επίπεδο. Από την κλαδική ανάλυση διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας είχαν αρνητική οικονομική προστιθέμενη αξία για την περίοδο της έρευνας. Η δυσμενής κατάσταση των κλάδων της οικονομίας οφείλεται στην αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας με ρυθμό χαμηλότερο από εκείνο της αύξησης του κόστος κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε εμπειρικά η συσχέτιση μεταξύ αγοραίας προστιθέμενης αξίας και EVA. Σύμφωνα με την εταιρική ανάλυση, διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών του δείγματος είχε θετική αλλά χαμηλή λειτουργική αποδοτικότητα σε σχέση με το κόστος κεφαλαίου. Έτσι, η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος είχε αρνητικό EVA. Επίσης, βρέθηκαν οι 10 καλύτερες και χειρότερες επιχειρήσεις από εκείνες του δείγματος σύμφωνα με το EVA, για το 2005 και το 2006. Ακόμα, βρέθηκαν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες αφορούν επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν υποτιμημένες με βάση την ικανότητα τους να παράγουν αξία. Τέλος, με τις παραπάνω επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν δύο χαρτοφυλάκια επενδύσεων, ένα για κάθε έτος της έρευνας.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΧρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
dc.subjectEconomic value added
dc.titleΑξιολόγηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α.Α. σύμφωνα με την οικονομική προστιθέμενη αξία για τα έτη 2005-2006
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2799
europeana.typeIMAGE
dc.identifier.call332.63 ΚΑΡ


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Contact Us
Send Feedback
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»