dc.description.abstract | Τα εμπορικά σήματα και, ιδίως, τα σήματα φήμης τα συναντάμε διαρκώς στη καθημερινότητα μας, μέσα από τη διαφήμιση, στις αγορές που ψωνίζουμε, σε συζητήσεις με συνανθρώπους μας για προϊόντα ή υπηρεσίες που καταναλώνουμε. Η δυναμική που ακολουθεί τα σήματα με υψηλή αναγνωρισιμότητα επικεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών παραγόντων της κοινωνίας.
Η παρούσα εργασία διαλαμβάνεται, στο πρώτο μέρος της, με το ζήτημα της κατανόησης της έννοιας του σήματος φήμης και της παρουσίασης των προϋποθέσεων προστασίας αυτού. Καταρχάς, σκοπείται η διαλεύκανση της έννοιας του σήματος και των λειτουργιών του. Έπειτα, γίνεται λόγος για την έννοια της φήμης και τη συσχέτιση της με ομοιάζοντες όρους. Ύστερα, παρατίθενται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την στοιχειοθέτηση της προσβολής ενός σήματος φήμης, δηλαδή της έννοιας της ομοιότητας μεταξύ δύο ενδείξεων, του κινδύνου σύνδεσης, των μορφών προσβολής της φήμης και τις ενστάσεις που μπορούν να αντιταχθούν κατά αυτής της προσβολής.
Για την πληρέστερη και αρτιότερη κατανόηση των ζητημάτων χρησιμοποιείται πληθώρα παραδειγμάτων από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία. Τα νομολογιακά παραδείγματα αφορούν κυρίως λεκτικά σήματα, καθότι λόγω της μορφής της εργασίας δεν ενδείκνυται να εξεταστούν τόσο σήματα εικονιστικά ή σήματα που αφορούν σχέδιο ή σχήματα, ενώ είναι, επίσης, αδύνατη η αληθινή αποτύπωση άλλου είδους σημάτων, όπως τα ηχητικά.
Στο δεύτερο μέρος της διπλωματικής εργασίας παρουσιάζεται η αξία του εμπορικού σήματος από οικονομική σκοπιά. Μέσα από την παρουσίαση μελετών, επιβεβαιώνεται η σημασία της επένδυσης σε δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και ευρωστίας μιας επιχείρησης. Έπειτα, αναλύονται, ως προς τον οικονομικό τους αντίκτυπο, τα οφέλη, αλλά και οι παρενέργειες της ύπαρξης εμπορικών σημάτων και ο βαθμός επίδρασης αυτής της κατάστασης στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο εν γένει.
Στην εργασία αναδεικνύεται η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της νομικής προστασίας και των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν τα εμπορικά σήματα, και γενικότερα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ο αλληλένδετος χαρακτήρας της νομικής και της οικονομικής επιστήμης, καθώς η συμβολή της δεύτερης είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση νομοθετικών ρυθμίσεων, και δικαστικών αποφάσεων, που ενθαρρύνουν την καινοτομία, προάγουν τον ανόθευτο ανταγωνισμό και διασφαλίζουν την προστασία της επένδυσης στα άυλα αγαθά. | el |