Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία : απόψεις, πρακτικές και προτάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας
Financial education in early childhood : views, practices, and proposals of primary school teachers

Προβολή/Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός ; Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός ; Χρηματοοικονομική εκπαίδευση ; Χρηματοοικονομική παιδεία ; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ; ΔάσκαλοςΠερίληψη
Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αναγνωρίζεται διεθνώς ως κρίσιμη δεξιότητα του 21ου αιώνα, απαραίτητη για την οικονομική αυτοδυναμία των ατόμων και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας, καθώς συμβάλλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την οικονομική ανθεκτικότητα. Ερευνητές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης έναρξης παροχής χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από τα πρώτα σχολικά χρόνια.
Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή προγραμμάτων χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στα Δημοτικά σχολεία. Η παρούσα έρευνα, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, εξετάζει το ζήτημα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην πρώιμη παιδική ηλικία, εστιάζοντας στις απόψεις, τις πρακτικές και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη διεξαγωγή της έρευνας υιοθετήθηκε ποιοτική μεθοδολογία, με τη χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων ως βασικό εργαλείο συλλογής δεδομένων, ενώ εφαρμόστηκε η θεματική ανάλυση για την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο, ωστόσο εκφράζουν αίσθημα ανεπάρκειας για τη διδασκαλία του αντικειμένου και ανάγκη ουσιαστικής επιμόρφωσης. Η έρευνα αναδεικνύει την ποικιλομορφία στην παρεχόμενη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ένταξή της στο σχολικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικότερη εκπαιδευτική πολιτική. Τέλος, προτείνεται μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την καλλιέργεια πρακτικών δεξιοτήτων με την κατανόηση του ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου, με έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την παροχή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.