Ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας της Trastuzumab Deruxtecan (T-DXd) έναντι της χημειοθεραπείας σε HER2 low μεταστατικό ή ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού μετά από 1 ή 2 προηγούμενα σχήματα χημειοθεραπείας
Cost-effectiveness analysis of Trastuzumab Deruxtecan (T-DXd) versus chemotherapy in HER2-low metastatic or unresectable breast cancer after 1 or 2 prior chemotherapy regimens
![Thumbnail](/xmlui/bitstream/handle/unipi/17140/Retsou_ody2224.pdf.jpg?sequence=4&isAllowed=y)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανεγχείρητος ή μεταστατικός καρκίνος του μαστού ; HER2 low ; T-DXd ; Οικονομική αξιολόγηση ; Μοντέλο Markov ; QALYs ; ICERΠερίληψη
Υπόβαθρο: Ο καρκίνος του μαστού συγκαταλέγεται στους τύπους καρκίνου με τη μεγαλύτερη επίπτωση σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο που απειλεί τη ζωή των ασθενών, αφού, όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι ανίατη. Ο ασθενής, ο τύπος καρκίνου, το στάδιο και η ύπαρξη ή μη μεταστάσεων είναι κάποιοι από τους παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ή διαχείριση της νόσου. Υπάρχουν καρκινικοί τύποι με ιδιαίτερα μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά, όπως ο HER2 low καρκίνος του μαστού, για την αντιμετώπιση των οποίων η καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή (χημειοθεραπεία) δεν είναι αποτελεσματική. Έτσι, η ανάγκη για την εφαρμογή νέων στοχευμένων θεραπειών με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη. Η κλινική μελέτη DESTINY-Breast04 απέδειξε πως η χορήγηση της T-DXd εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου αλλά και συνολικής επιβίωσης, συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία, σε ασθενείς με μεταστατικό ή ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού και HER2 low, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε ένα ή δύο σχήματα χημειοθεραπείας ή εμφάνισαν υποτροπή εντός έξι μηνών από τη λήψη επικουρικής θεραπείας. Στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχει μελετηθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της T-DXd σε αντιδιαστολή με την καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη κόστους-αποτελεσματικότητας αποβλέπει στην αξιολόγηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας της T-DXd συγκριτικά με το σχήμα της χημειοθεραπείας για τους νοσούντες από μεταστατικό ή ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού και HER2 low, ως δεύτερη ή τρίτη γραμμή θεραπείας.
Μέθοδος: Η ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας διενεργήθηκε από τη σκοπιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για τις ανάγκες της συστάθηκε ένα στοχαστικό μοντέλο Markov, αποτελούμενο από τρεις καταστάσεις υγείας˙ χωρίς εξέλιξη της νόσου, με εξέλιξη της νόσου και θάνατος. Τα δεδομένα και οι αθροιστικές πιθανότητες σε κάθε κατάσταση υγείας για κάθε κύκλο του μοντέλου στην ομάδα της T-DXd και την ομάδα ελέγχου για τους ορμονοθετικούς και για το σύνολο των ασθενών αντλήθηκαν από τις καμπύλες Kaplan-Meier της κλινικής δοκιμής. Όσα στοιχεία ήταν απαραίτητα για τους υπολογισμούς του μοντέλου, αλλά δεν είναι διαθέσιμα από την κλινική μελέτη αναφοράς, αντλήθηκαν από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και από αντίστοιχες μελέτες κόστους-αποτελεσματικότητας. Το μοντέλο εξέτασε μια υποθετική ομάδα 1.000 ασθενών, που έχει χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του πληθυσμού της κλινικής δοκιμής, και πραγματοποιήθηκε γενίκευση των αποτελεσμάτων σε χρονικό βάθος 10ετίας, δηλαδή για 120 μηνιαίους κύκλους (life time analysis). Ο αριθμός των ατόμων σε κάθε κατάσταση υγείας για κάθε κύκλο του μοντέλου, το κόστος των απαιτούμενων ιατρικών πόρων για τις καταστάσεις υγείας, όπως και οι αντίστοιχες χρησιμότητες, συσχετίστηκαν για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους, των LYs και των QALYs, τα οποία στο πλαίσιο του μοντέλου αποτελούν τους δείκτες της κλινικής αποτελεσματικότητας της παρέμβασης. Τέλος, για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα των παραμέτρων του μοντέλου, πραγματοποιήθηκε ανάλυση ευαισθησίας (one way sensitivity analysis).
Αποτελέσματα: Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν και συναξιολογήθηκαν κατέδειξαν πως για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό ή ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού και HER2 low, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε ένα ή δύο σχήματα χημειοθεραπείας ή εμφάνισαν υποτροπή εντός έξι μηνών μετά τη λήψη επικουρικής θεραπείας, η T-DXd έχει σαφώς υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με την καθιερωμένη χημειοθεραπεία. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρεμβατική κλινική μελέτη αναφοράς και τους υπολογισμούς της παρούσας μελέτης κόστους-αποτελεσματικότητας, η χορήγησή της οδηγεί σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά και σε αύξηση των QALYs. Κατ’ αντιστοιχία με την οργάνωση της DESTINY-Breast04 και τα καταληκτικά σημεία της, υπολογίστηκαν δύο ICER: ο ICER για τους ορμονοθετικούς ήταν 236.171,05€/QALY και ο ICER για το σύνολο των ασθενών ήταν 170.609,21€/QALY. Από την ανάλυση ευαισθησίας φάνηκε ότι τα αποτελέσματα είναι ευαίσθητα μόνο σε μεγάλες μεταβολές της τιμής του φαρμάκου.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης κόστους-αποτελεσματικότητας απέδειξαν πως η T-DXd για τους ασθενείς με μεταστατικό ή ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού και HER2 low, ως δεύτερη ή τρίτη γραμμή θεραπείας δεν είναι οικονομικά αποδοτική επιλογή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας. Μια μείωση στην τιμή του φαρμάκου κατά 82% θα καθιστούσε την T-DXd οικονομικά αποδοτική επιλογή στο threshold των £30,000 σύμφωνα με τις συστάσεις του NICE.