Απολογισμός της πανδημίας Covid-19 στην θνησιμότητα του πληθυσμού της Ελλάδας
Assessing the impact of the covid-19 pandemic on the mortality of the Greek population
Master Thesis
Συγγραφέας
Γριβοκωστόπουλος, Πέτρος
Ημερομηνία
2024-09-27Επιβλέπων
Βερροπούλου, ΓεωργίαΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πίνακες επιβίωσης κατά αιτία ; COVID-19 ; Προσδόκιμο ζωήςΠερίληψη
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάδειξη της επιρροής της πανδημίας του ιού Covid-19 στο προσδόκιμο ζωής μέσω της κατασκευής συνεπτυγμένων πινάκων επιβίωσης κατά αιτία θανάτου για τον πληθυσμό της Ελλάδας ανά φύλο για τη περίοδο 2020-2021.
Αρχικά, αναλύονται τα χαρακτηριστικά του ιού και τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναφορά έγινε στα επίπεδα της θνησιμότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στο τομέα των ασφαλίσεων.
Στη συνέχεια, δίνεται η έννοια της θνησιμότητας, και αναλύεται ο τρόπος συλλογής των στοιχείων θανάτων και ο τρόπος σωστής κατηγοριοποίησης αυτών κατά αιτία θανάτου. Μετά, αναφέρονται δείκτες που είναι χρήσιμοι για τον υπολογισμό των επιπέδων θνησιμότητας και οι κατηγορίες των πινάκων επιβίωσης κατά αιτία, με τις κυριότερες να είναι εκείνες του πολύ-παραγοντικού, όπου μελετάται η πιθανότητα ενός ατόμου να αποβιώσει από την εκάστοτε αιτία όταν όλες οι υπόλοιπες συνεπιδρούν, και του μονο-παραγοντικού πίνακα, όπου μελετάται η πιθανότητα ενός ατόμου να επιβιώσει εάν δεν επιδρούσε καθόλου κάποια συγκεκριμένη αιτία θανάτου. Έπειτα, περιγράφεται η μεθοδολογία κατασκευής ενός συνεπτυγμένου πίνακα επιβίωσης για όλες τις αιτίες και στη συνέχεια, ενός πίνακα επιβίωσης κατά αιτία.
Τέλος, κατασκευάζεται ένας συνεπτυγμένος πίνακας επιβίωσης ανά φύλο ξεχωριστά για τη διετία 2020-21 και στη συνέχεια κατασκευάζεται ένας συνεπτυγμένος πίνακας επιβίωσης κατά αιτία με τη μέθοδο του μονο-παραγοντικού πίνακα για την ίδια περίοδο, για θανάτους που οφείλονται στον Covid-19, στις καρδιακές παθήσεις και στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Κατασκευάζεται επίσης και ο ένας συνεπτυγμένος πίνακας για το έτος του 2019, που σε αυτό δεν υπήρχε στα δεδομένα ο ιός ως αιτία θανάτου, και εν τέλει αναφέρονται τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συγκρίσεις των πινάκων αυτών.