Μελέτη παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση της υπερχοληστερολαιμίας
A study of the factors related to the occurrence of the hypercholesterolemia
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υπερχοληστερολαιμία ; Λογιστική παλινδρόμηση ; Καμπύλες ROCΠερίληψη
Η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι, είναι συχνή στον πληθυσμό και η παρουσία της εγκυμονεί εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ή ακόμη και θανάτων σε νέους ανθρώπους. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξεταστούν οι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της υπερχοληστερολαιμίας.
Στην μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 1333 άτομα (1100 άντρες και 233 γυναίκες) ηλικίας από 26 έως 86 τα οποία αποτελούν μέρος της επιδημιολογικής μελέτης CARDIO2000. Από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν τα δημογραφικά, τα σωματομετρικά, τα κλινικά και τα γενικά χαρακτηρίστηκα τους καθώς και το ιατρικό ιστορικό τους, οι διατροφικές τους συνήθειες και οι ψυχολογική τους κατάσταση.
Από την ανάλυση του δείγματος βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις κυρίως ανάμεσα στη υπερχοληστερολαιμία και στα κλινικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό αλλά και διατροφικών συνηθειών όπως η εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος, η ημερήσια κατανάλωση ψωμιού κλπ. Επίσης βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις κυρίως ανάμεσα στη υπερχοληστερολαιμία και στην ηλικία το δείκτη μάζας σώματος αλλά και του δείκτη κλίμακας κατάθλιψης (CES-D).
Tέλος η βασική στατιστική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη της ύπαρξης ή μη υπερχοληστερολαιμίας είναι η πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση από την οποία και προέκυψε ότι παράγοντες που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες όπως η εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος αλλά και το ιατρικό ιστορικό όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και η υπερτριγλυκεριδαιμία αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας. Συγχρόνως παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σπορέλαιου βοηθάει στην μη εμφάνιση της νόσου αλλά και ότι οι κατηγορίες των ατόμων που δεν καταναλώνουν καφέ ημερησίως είναι πιο πιθανό να έχουν υπερχοληστερολαιμία από τα άτομα που καταναλώνουν δύο κούπες στο συγκεκριμένο δείγμα που εξετάστηκε.