dc.contributor.advisor | Σοφιανοπούλου, Στυλιανή | |
dc.contributor.author | Αλεξάκης, Ιωάννης | |
dc.date.accessioned | 2024-03-20T09:33:24Z | |
dc.date.available | 2024-03-20T09:33:24Z | |
dc.date.issued | 2024-01-21 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/16292 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/3714 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία είναι αποτέλεσμα βιβλιογραφικής ανασκόπησης ελληνικών και αγγλικών πηγών, με αντικείμενο τη χαρτογράφηση και ανάλυση των τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι οποίες χρησιμοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα προϊόντων αγροδιατροφής. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι ο αναγνώστης να αποκτήσει μία σφαιρική γνώση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην εφαρμογή τεχνολογιών στους κρίκους της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού κλάδου, με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική αγορά. Στην εν λόγω βιβλιογραφική εργασία αρχικά περιγράφονται και αναλύονται βασικές έννοιες όπως η έννοια της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και διαχείρισής της, των logistics και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας προϊόντων αγροδιατροφής. Στα επόμενα κεφάλαια αναφέρονται οι κύριες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Υπολογιστική Νέφους, Διαδίκτυο των πραγμάτων, Προηγμένα Analytics, Robots, Cobots, Drones, Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική εκμάθηση, αλυσίδα συστοιχιών, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, Ψηφιακό Δίδυμο) και στη συνέχεια επιχειρείται η ανάλυση κάποιών εξ αυτών και η σύνδεσή τους με την εφοδιαστική αλυσίδα προϊόντων αγροδιατροφής μέσω παραδειγμάτων εφαρμογής τους. Επίσης γίνεται αναφορά σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στον κλάδο εφοδιασμού τροφίμων αλλά και σε κλάδους εκτός αυτού. Στις συγκεκριμένες έρευνες αναζητείται ο βαθμός εφαρμογής νέων τεχνολογιών στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις προχωρούν ή δεν προχωρούν στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Τέλος η ΔΕ καταλήγει με τα συμπεράσματα στα οποία αποτυπώνονται τα δυνατά σημεία, οι ευκαιρίες, οι αδυναμίες και οι κίνδυνοι του κλάδου της αγροδιατροφής ώστε να καταλήξει σε μερικές προτάσεις. | el |
dc.format.extent | 57 | el |
dc.language.iso | en | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.title | Η εφοδιαστική αλυσίδα προϊόντων αγροδιατροφής και η 4η βιομηχανική επανάσταση | el |
dc.title.alternative | The agri-food supply chain and the industry 4.0 | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίας | el |
dc.description.abstractEN | The present master's thesis is the result of a literature review of Greek and English sources, focusing on the mapping and analysis of the technologies of the 4th Industrial Revolution used in the agri-food supply chain. The aim of the thesis is for the reader to gain a comprehensive understanding of the state of technology implementation in the value chain links of the agri-food sector, with a focus on the Greek market. Initially, fundamental concepts such as Supply Chain and its management, logistics, and the Supply Chain of agri-food products are described and analyzed. Subsequent chapters discuss the main technologies of the 4th Industrial Revolution (Cloud Computing, Internet of Things, Advanced Analytics, Robots, Cobots, Drones, Artificial Intelligence, Machine Learning, Blockchain, Augmented and Virtual Reality, Digital Twin), followed by an analysis of some of these technologies and their connection to the agri-food supply chain through examples of their application. Reference is also made to research conducted in Greek businesses operating in the food supply sector as well as in other sectors. These studies aim to investigate the extent of implementation of new technologies in the supply chain links and the reasons why companies either adopt or do not adopt these new technologies. Finally, the thesis concludes with conclusions outlining the strengths, opportunities, weaknesses, and threats of the agri-food sector, leading to some recommendations. | el |
dc.contributor.master | Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία | el |
dc.subject.keyword | Εφοδιαστική αλυσίδα | el |
dc.subject.keyword | Αγροδιατροφή | el |
dc.subject.keyword | Αγροτικά προϊόντα | el |
dc.subject.keyword | Τεχνολογίες | el |
dc.subject.keyword | 4η Βιομηχανική Επανάσταση | el |
dc.subject.keyword | Ψηφιακός μετασχηματισμός | el |
dc.date.defense | 2024-03-13 | |