Προβλήματα ανάμειξης μεθόδων συνεντεύξεων σε μεγάλη δειγματοληπτική έρευνα : το SHARE corona survey
Problems of mixing interview methods in large sample surveys : the case of SHARE Corona survey
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δειγματοληπτική έρευνα ; Σφάλμα και κόστος έρευνας ; Μέθοδοι συνεντεύξεων ; Μίξη μεθόδων συνεντεύξεων ; Προσωπική έρευνα (CAPI) ; Τηλεφωνική έρευνα (CATI)Περίληψη
Οι μέθοδοι συνεντεύξεων ποικίλουν από έρευνα σε έρευνα. Στις δειγματοληπτικές έρευνες έχουν εντοπιστεί αρκετές μέθοδοι σε βάθος χρόνου. Με την ανάπτυξη και την εισαγωγή της τεχνολογίας στην ζωή μας, επήλθε ο εκσυγχρονισμός αυτών των μεθόδων. Πιο συγκεκριμένα η χρήση υπολογιστή και αυτοματοποιημένων τεχνικών συνέβαλε ενεργά στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών, στην εξοικονόμηση χρόνου αλλά και την αποφυγή δειγματοληπτικών σφαλμάτων, όπως το σφάλμα απόκρισης και το σφάλμα μέτρησης. Ωστόσο, σε κάθε έρευνα καταβάλλεται προσπάθεια για την εύρεση της κατάλληλης μεθόδου συνέντευξης ή μίξης μεθόδων συνέντευξης με γνώμονα τον σκοπό της εκάστοτε έρευνας και την μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ ελαχιστοποίησης σφαλμάτων και μεγιστοποίησης κέρδους.
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια εκτενής αναφορά για την μίξη μεθόδων συνεντεύξεων στην δειγματοληπτική έρευνα SHARE. Αυτή η έρευνα αφορά χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ και συμμετέχουν άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Παραδοσιακά, οι συνεντεύξεις πραγματοποιούταν με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης με την χρήση υπολογιστή (CAPI). Το ξέσπασμα της πανδημίας κατά το 8ο κύμα της έρευνας, όμως, επέφερε την αλλαγή στην μέθοδο συλλογής δεδομένων. Έτσι, οι προσωπικές συνεντεύξεις έδωσαν την θέση τους στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την βοήθεια υπολογιστή (CATI) ώστε η ολοκλήρωση του 8ου κύματος να καταστεί εφικτή.
Ποσοστά και συχνότητες συμμετοχής θα παρατηρηθούν και θα συγκριθούν ανάμεσα στα πιο πρόσφατα κύματα της έρευνας SHARE, τόσο με προσωπικές όσο και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Επιπλέον, θα γίνει σύγκριση απαντήσεων για εύρεση διαφοράς σε κοινές ερωτήσεις από τους ίδιους συμμετέχοντες κατά το 8ο κύμα όπου έγινε η εναλλαγή των μεθόδων.
Σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι να βρεθούν τα πιθανά αίτια των διαφορετικών δοθέντων απαντήσεων σχετικά με την υποκειμενική αξιολόγηση της υγείας και το συνολικό μηνιαίο εισόδημα. Ουσιαστικά, θα αξιολογηθεί κατά πόσο αυτές οι διαφορές προκύπτουν από την μίξη των δυο μεθόδων συνεντεύξεων στο 8ο κύμα ή αν προέρχονται από άλλους παράγοντες (π.χ. ηλικία, φύλο, χώρα, εκπαιδευτικό επίπεδο, διαφορές σε απαντήσεις άλλων ερωτήσεων, νέες συνθήκες λόγω πανδημίας).