Logistics της βιομάζας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ολοκληρωμένα κέντρα βιομάζας ; Βιωσιμότητα κέντρων διαχείρισης βιομάζας ; Κυκλική οικονομία ; Βιομάζα ; Στρατηγική ; Λήψη αποφάσεων ; Κέντρο εφοδιαστικής βιομάζαςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιομάζας. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να προσδιοριστούν οι αναδυόμενες τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτόν τον τομέα τους, τομείς και να προταθούν στρατηγικές για την ενίσχυση του ρόλου της, στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων βιομάζας.
Η βιομάζα, ως ανανεώσιμη και ουδέτερη σε άνθρακα πηγή ενέργειας, έχει κερδίσει αυξανόμενη προσοχή στην αναζήτηση βιώσιμης ανάπτυξης. Η διπλωματική διερευνά τις δυνατότητες μετατροπής της βιομάζας σε βιοενέργεια, βιοκαύσιμα και βιοπροϊόντα, τονίζοντας τη σημασία των αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών μετατροπής. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν βιοχημικές, θερμοχημικές και υβριδικές μεθόδους, οι οποίες επιτρέπουν την εξόρυξη πολύτιμων προϊόντων από τη βιομάζα, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη προσδιορίζει επίσης τα εμπόδια στη χρήση βιομάζας, όπως η διαθεσιμότητα πρώτων υλών, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι ρυθμιστικοί περιορισμοί. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προτείνεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένων κέντρων βιομάζας, η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης και η εφαρμογή υποστηρικτικών πολιτικών για την προώθηση της υιοθέτησης βιομάζας και της ανάπτυξης της αγοράς.
Στην συνέχεια, η διπλωματική αναδεικνύει προτάσεις δημιουργίας ολοκληρωμένων κέντρων βιομάζας μέσω της ανάλυσης του εξωτερικού τους περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το στρατηγικό εργαλείο PESTEL, από όπου προκύπτουν πέραν της στρατηγικής ανάπτυξης και δεδομένα διαχείρισής τους. Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται ανάλυση του εσωτερικού περιβάλλοντος με το στρατηγικό εργαλείο SWOT, η οποία έδωσε στοιχεία για τις λειτουργίες και τα συστήματα ενός κέντρου εφοδιαστικής βιομάζας. Παρουσιάζεται αναφορικά ένα μοντέλο MILP που βελτιστοποιεί την διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.
Από τα αποτελέσματα της διπλωματικής προκύπτει ότι η επιτυχημένη διαχείριση των ολοκληρωμένων κέντρων βιομάζας, βασίζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων με στόχο την μείωση χρόνου αδράνειας των μηχανημάτων της βιομηχανικής εγκατάστασης σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός μοντέλου χωροθέτησης, το οποίο ελαχιστοποιεί της άσκοπες μετακινήσεις και την απώλεια υλικού, καθώς και σωστή διαχείριση των πόρων βιομάζας. Συμπερασματικά, η παρούσα διπλωματική εργασία παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των εξελίξεων στον τομέα της εφοδιαστικής της βιομάζας, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης στη διαχείριση των logistics βιομάζας.