Δείκτες βασικής απόδοσης και στρατηγικός σχεδιασμός σε μια ναυτιλιακή εταιρεία
Key performance indicators and strategic planning in a shipping company
Master Thesis
Συγγραφέας
Antonopoulos, Georgios
Αντωνόπουλος, Γεώργιος
Ημερομηνία
2023-09-29Επιβλέπων
Πολλάλης, ΙωάννηςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs) ; Στρατηγικός σχεδιασμός ; Ναυτιλιακή βιομηχανία ; Ναυτιλιακή εταιρεία ; Απόδοση πλοίουΠερίληψη
Η επιτυχής χρήση του στρατηγικού σχεδιασμού και των Βασικών Δεικτών Απόδοσης έχει καταστεί απαραίτητη για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και επιτυχία στον ανταγωνιστικό και δυναμικό ναυτιλιακό τομέα. Οι βασικοί δείκτες επιδόσεων είναι βασικά μέσα για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της απόδοσης πολλών επιχειρησιακών πτυχών μιας ναυτιλιακής επιχείρησης. Οι μετρήσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η οικονομική απόδοση, η ασφάλεια, η διαχείριση φορτίου, οι λιμενικές λειτουργίες και οι επιδόσεις των πλοίων. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για τις δραστηριότητές τους, εντοπίζοντας τομείς προς ανάπτυξη και αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία, με τη μεθοδική συλλογή, αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων KPI.
Αντίθετα, ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός ξεχωριστού οράματος, σκοπού και μακροπρόθεσμων στόχων της επιχείρησης. Περιλαμβάνει ενδελεχή εξέταση των ανταγωνιστικών πιέσεων, των εξελίξεων στον κλάδο, των νομοθετικών τροποποιήσεων και των τεχνολογικών ανακαλύψεων. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορούν να ευθυγραμμίσουν τους πόρους, τις δεξιότητες και τις βασικές ικανότητές τους για να προσαρμοστούν σε έναν ταχέως κινούμενο τομέα και να αρπάξουν ευκαιρίες ανάπτυξης και καινοτομίας μέσω μιας καλά καθορισμένης διαδικασίας στρατηγικού σχεδιασμού.
Οι γνώσεις που λαμβάνονται από τους KPIs είναι κρίσιμες για τον αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς επιτρέπουν στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να κάνουν καλά τεκμηριωμένες επιλογές σχετικά με τη διαχείριση του στόλου, τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων, την αποδοτικότητα των καυσίμων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.