Ο ρόλος της στρατηγικής, της διαχείρισης γνώσης, της εκπαίδευσης και της ηγεσίας στην οργανωσιακή δέσμευση, ως απαραίτητο στοιχείο για τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα : η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης
The role of strategy, knowledge management, training and leadership in organizational commitment, as a necessary element for the transformation of the public sector : the Secretariat General For Digital Governance
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Στρατηγική δημόσια διοίκηση ; Στρατηγικός προγραμματισμός ; Διαχείριση γνώσης ; Εκπαίδευση ; Ηγεσία ; Οργανωσιακή δέσμευση ; Μετασχηματισμός δημοσίου τομέαΠερίληψη
Σκοπός: Η αλματώδης ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου τομέα, κατά την τελευταία τετραετία, αποτελεί σχεδόν μοναδική περίπτωση στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο ρυθμός αυτός αναμένεται να επιταχυνθεί, κατά τα επόμενα έτη, καθώς έχει γίνει αντιληπτή, από τα στελέχη των δημοσίων φορέων, η προστιθέμενη αξία για του πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ιδίους του φορείς. Πίσω από την ταχύτατη υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκονται και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ), τα οποία σχεδιάζουν και συντονίζουν τις πολιτικές και τις δράσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με τους εμπλεκομένους κατά περίπτωση φορείς. Κατά συνέπεια, σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι να διερευνηθεί ο ρόλος της Στρατηγικής, της Διαχείρισης Γνώσης, της Εκπαίδευσης και της Ηγεσίας, στην οργανωσιακή δέσμευση, ως απαραίτητο στοιχείο για τον μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον εξετάζονται και οι δημογραφικοί παράγοντες (ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, προϋπηρεσία) σε σχέση με την οργανωσιακή δέσμευση.
Σχεδιασμός/μεθοδολογία/προσέγγιση: Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω ερωτηματολογίων τα οποία εστάλησαν σε ηλεκτρονική μορφή. Εφαρμόστηκε περιγραφική ανάλυση των συγκεντρωμένων δεδομένων καθώς και επαγωγική ανάλυση με βάση τις ερευνητικές υποθέσεις. Συγκεκριμένα, ανάλυση συσχέτισης, πολλαπλή ανάλυση παλινδρόμησης, T-test ανεξαρτήτων δειγμάτων και one way -ANOVA.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με το συλλεχθέν δείγμα δεδομένων, η Οργανωσιακή Δέσμευση συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με όλες τις επιμέρους κλίμακες. Πιο συγκεκριμένα συσχετίζεται ισχυρά θετικά με τον Στρατηγικό Προγραμματισμό και την Επιμόρφωση, συσχετίζεται μέτρια και θετικά με την κλίμακα Διαχείριση Γνώσης και ασθενώς προς μέτρια με την κλίμακα της Ηγεσίας. Το υπόδειγμα παλινδρόμησης με τις τέσσερις αυτές ανεξάρτητες μεταβλητές ερμηνεύει το 39.0% της μεταβλητότητας της οργανωσιακής δέσμευσης. Η από κοινού μελέτη των τεσσάρων μεταβλητών έδειξε ότι οι τρεις εξ αυτών συμβάλλουν σημαντικά στην πρόβλεψη της εξαρτημένης: α) ο Στρατηγικός Προγραμματισμός, β) η Επιμόρφωση και γ) η Ηγεσία. Δεν διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική επίδραση της Διαχείρισης γνώσης. Αντιθέτως, τα επίπεδα της Οργανωσιακής Δέσμευσης δεν διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία ή την προϋπηρεσία.
Πρακτικές επιπτώσεις: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του δημόσιου τομέα καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές Στρατηγικού Προγραμματισμού, Διαχείρισης Γνώσης και Εκπαίδευσης καθώς και αποδοτικών μοντέλων - στυλ Ηγεσίας, προκειμένου να ενισχυθεί η οργανωσιακή δέσμευση και συνακόλουθα, βάσει βιβλιογραφίας, και η απόδοση των στελεχών του δημοσίου τομέα, δημιουργώντας τα θεμέλια για τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα.
Πρωτοτυπία/αξία: Πρώτον, η συσχέτιση των τεσσάρων μεταβλητών με την Οργανωσιακή Δέσμευση στον Ελληνικό Δημόσιο τομέα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, στο παρελθόν. Δεύτερον, η συλλογή δεδομένων από τα στελέχη της Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ, ενός νεοσύστατου οργανισμού που έχει συγκεντρώσει ανθρώπινο δυναμικό με αποδεδειγμένη απόδοση και με πολλαπλά εκπαιδευτικά backgrounds (υπόβαθρα), συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση προς μελέτη, για τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα και ευρύτερα. Τρίτον, μελέτες στρατηγικών διαχείρισης της γνώσης στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα έχουν ελάχιστα υλοποιηθεί. Τέλος, η παρούσα εργασία επεκτείνει τη βιβλιογραφία σχετικά με την Οργανωσιακή Δέσμευση στον Δημόσιο Τομέα και θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλειοθήκη για την ενίσχυση της Οργανωσιακής Δέσμευσης των εργαζομένων, μέσω της Στρατηγικής Διοίκησης, της Διαχείρισης Γνώσης, της Εκπαίδευσης και της Ηγεσίας, για τη συνακόλουθη ενίσχυση της απόδοσης τους και του ευρύτερου μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα.