Τεχνητή νοημοσύνη και πρόσβαση στη δικαιοσύνη
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τεχνητή νοημοσύνη ; Πρόσβαση ; Δικαιοσύνη ; Πιθανοί κίνδυνοι ; Πιθανές λύσεις ; Ζητήματα ευθύνηςΠερίληψη
Με τις γρήγορες προόδους της ΤΝ τα τελευταία χρόνια, οι μηχανές αναλαμβάνουν πλέον τη δουλειά των ανθρώπων. Μέχρι πρόσφατα, πολλά από αυτά που γνώριζε το ευρύ κοινό για την ΤΝ, τη ρομποτική και τις υπεράνθρωπες ικανότητές τους, προέρχονταν από ταινίες. Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτές οι ταινίες, στην πραγματικότητα, παρείχαν ένα εκπληκτικά ρεαλιστικό πορτρέτο των δυνατοτήτων που μπορεί πλέον να προσφέρει η ΤΝ, εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική έλλειψη κατανόησης από την πλευρά των περισσότερων ανθρώπων, σχετικά με τις βαθιές επιπτώσεις της ΤΝ στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως κοινωνία.
Ο Andrew Arruda, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της ROSS Intelligence, αναγνωρίζει ότι ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι οδηγοί φορτηγών, μπορεί να μην υπάρχουν σε μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η ίδια μοίρα περιμένει και το δικηγορικό επάγγελμα. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η ΤΝ, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη δουλειά για τους δικηγόρους, βελτιώνοντας παράλληλα την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, παγκοσμίως.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τις δικαστικές αποφάσεις, και ότι δεν θα χρειαστούμε πλέον ανθρώπινους δικαστές. Αλλά τι γνωρίζουμε ήδη για τη χρήση της ΤΝ; Η παρούσα διατριβή διερευνά τις δυνατότητες και τους πιθανούς κινδύνους της ΤΝ στα Δικαστήρια και εν γένει στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη - με βάση τις τρέχουσες γνώσεις, αλλά και τις πιθανές λύσεις – αυτών των κινδύνων.
Πώς μπορεί η ΤΝ να είναι χρήσιμη για τα Δικαστήρια και τους Δικαστές, και τι χρειάζεται για να καταστεί η ΤΝ χρήσιμη; Οι δικαστικές υποθέσεις δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση μια σύνθετη προσέγγιση επί παραγγελία. Πολλές περιπτώσεις μπορούν να διεκπεραιωθούν αυτόματα, τουλάχιστον εν μέρει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της ΤΝ, δεν είναι η ίδια για όλες τις περιπτώσεις.; Πώς μπορούν τα Δικαστήρια και οι Δικαστές να συνεργάζονται με την ΤΝ σύμφωνα με τα πρότυπα δίκαιης διαδικασίας, για παράδειγμα στο Άρθρο 6 (Δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης – Δίκαιη Δίκη) της ΕΣΔΑ; Ποιοι κίνδυνοι διατρέχουν τα πρότυπα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη χρήση της ΤΝ;
Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι δομημένη σε εννέα κεφάλαια. Στην αρχή, υπάρχει μια εισαγωγή στα κύρια θέματα. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορική ανάπτυξη της ΤΝ και τον ορισμό της. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις τέσσερεις προσεγγίσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν από τους ορισμούς της ΤΝ που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς και από τους οποίους άλλοι επικεντρώνονται στο σκεπτικό και άλλοι στη συμπεριφορά. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ΤΝ και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τόσο στο Αστικό – όσο και στο Ποινικό Δίκαιο. Το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει τους κινδύνους που πιθανό να προκύψουν από τα συστήματα ΤΝ, στους τομείς που αναλύθηκαν στο τρίτο κεφάλαιο και το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τις πιθανές λύσεις, αυτών των κινδύνων. Το έκτο κεφάλαιο, αναφέρεται στο ρόλο των συναισθημάτων στη λήψη δικαστικών αποφάσεων. Το έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζει την ΤΝ προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της δικαιοσύνης ώστε τα εργαλεία της ΤΝ στο δικαστικό σύστημα, να μην υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το όγδοο κεφάλαιο ασχολείται με τα ζητήματα ευθύνης. Η διατριβή κλείνει με το ένατο και τελευταίο κεφάλαιο, με το προσφάτως δημοσιευμένο και πολυσυζητημένο Σχέδιο Regulation On A European Approach for Artificial Intelligence, σε σχέση με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.