Κυκλική οικονομία στον κλάδο τροφίμων & ποτών στην Ελλάδα
Circular economy : food and drink sector in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κυκλική οικονομία ; Κλάδος τροφίμων και ποτών ; Ελλάδα ; Circular economy ; Food and beverage sustainabilityΠερίληψη
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος
σπουδών του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του τμήματος
Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της ήταν η
διερεύνηση των εταιριών του κλάδου τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα ως προς τη
μετάβασή τους στην κυκλική οικονομία. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί
σημαντικό κλάδο για την εθνική οικονομία, αφού συγκαταλέγεται στους βασικούς
πυλώνες της ελληνικής μεταποίησης, ως μοχλός ανάπτυξης της παραγωγικής
δραστηριότητας, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Μέσα από τη
συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκαν για το αν γνωρίζουν οι συγκεκριμένες
επιχειρήσεις την έννοια την κυκλικής οικονομίας, τι τρόπους έχουν εφαρμόσει για την
υιοθέτησή της καθώς και τι αποβλέπουν από την εφαρμογή της. Για την επίτευξη του
σκοπού, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική και εμπειρική έρευνα, οι οποίες
παρουσιάζονται παρακάτω. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας, γίνεται ανασκόπηση
της βιβλιογραφίας που αφορά τη δημιουργία και την εφαρμογή του μοντέλου της
κυκλικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, παρουσιάζεται η ανάγκη για εφαρμογή ενός
βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Επίσης, το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη
σημασία του κλάδου τροφίμων και ποτών στην παγκόσμια οικονομία και στον
ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια εξετάζεται η σημαντικότητα της υιοθέτησης ενός
κυκλικού μοντέλου στο συγκεκριμένο κλάδο και κατά πόσο αυτό ωφελεί τις
επιχειρήσεις, τον κλάδο και κατ’ επέκταση το περιβάλλον. Από τις απαντήσεις των 22
ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν φαίνεται ότι επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει
τη κυκλική οικονομία ως ένα σύστημα ορθών πρακτικών για το περιβάλλον. Ακόμη
σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι το 68% των επιχειρήσεων εφαρμόζει ήδη τις αρχές
τις κυκλικής οικονομίας και το 27% ενδιαφέρεται να προβεί σε αυτές. Ξεπερνώντας
διαρθωτικά προβλήματα όπως η μη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της
εφαρμογής κυκλικών μοντέλων παραγωγής, οι υφιστάμενες πολιτικές και το υψηλό
επενδυτικό κόστος, φαίνεται ότι τρόφιμα και ποτά στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση
στην Ευρώπη πέρα από πρότυπο ασφαλών, θρεπτικών και υψηλής ποιότητας τροφίμων
θα μπορούν να καταστούν και παγκόσμιο βιωσιμότητας.