Κατάρτιση προφίλ και τεχνητή νοημοσύνη στο δημόσιο τομέα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κατάρτιση προφίλ ; Τεχνητή νοημοσύνη ; Δημόσιος τομέαςΠερίληψη
Η διπλωματική εργασία ερευνά το θέμα της κατάρτισης προφίλ με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και πως η τελευταία μπορεί να σταθεί ως αρωγός στο δημόσιο τομέα, ο οποίος προσπαθεί να υιοθετήσει εφαρμογές που χρησιμοποιούν την ως άνω τεχνική στις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες του. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο ορισμός της κατάρτισης προφίλ και η διαδικασία αυτής. Στη συνέχεια αναφέρονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που υφίστανται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο και αφορούν τα προσωπικά δεδομένα. Περαιτέρω, αναλύεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορά ειδικά την κατάρτιση προφίλ. Παράλληλα, γίνεται μνεία στην προσπάθεια ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ποιες κινήσεις πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή για να χτιστεί νομοθετικό πλαίσιο αυτής.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, η μελέτη στέκεται στα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα προφίλ και μέσω ποιων τεχνικών μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί. Έπειτα, γίνεται αναφορά στις τρεις βασικές μεθόδους κατάρτισης προφίλ και παράλληλα παρουσιάζονται τα οφέλη και τα προβλήματα της κάθε μεθόδου. Στο τρίτο κεφάλαιο, η μελέτη προχωρά στην παρουσίαση συστημάτων, σε διάφορους τομείς του δημοσίου, που χρησιμοποιούν την κατάρτιση προφίλ για την επιβολή της δικαιοσύνης, την ενίσχυση της διαφάνειας και της διοίκησης στις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος, τη δημόσια υγεία και το συνοριακό έλεγχο. Περαιτέρω, θα αναλυθούν οι σκόπελοι και τα θέματα που ανέδειξε η εφαρμογή των ως άνω συστημάτων, καθώς και οι προκλήσεις και οι ελλείψεις που υφίστανται και πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, η έρευνα θα σταθεί στις προσπάθειες που γίνονται για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων όταν η επεξεργασία αφορά μεγάλες βάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ακόμη θα σταθεί στα ηθικά προβληματα που αναγείρει η επεξεργασία που γίνεται μέσω της κατάρτισης προφίλ και πως μπορεί να απαντηθούν ο τομέας της δικαιοσύνης με αυτόν της ηθικής. Στόχος του παρόντος πονήματος είναι η ανάδειξη τόσο των ωφελημάτων όσο των προκλήσεων και των ελλείψεων στη χρήση της ΤΝ για την κατάρτιση προφίλ, χτίζοντας ένα ηθικότερο πλαίσιο για την ανάπτυξη της με τις κατάλληλες νομικές εγγυήσεις.