Management και συναισθηματική νοημοσύνη
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Management ; Συναισθηματική νοημοσύνη ; Εκπαιδευτικοί ; ΔιευθυντέςΠερίληψη
Σκοπός: Ο σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει το βαθμό στον οποίο το management μπορεί να επηρεαστεί από τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Δείγμα: 100 διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στο νομό Αττικής. Το δείγμα ήταν τυχαίο και κάθε εκπαιδευτικός είχε ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να συμπεριληφθεί στο δείγμα. Με το τυχαίο δείγμα επιτυγχάνεται η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος κι έτσι τα δεδομένα μπορούν να γενικευθούν στον πληθυσμό.
Ερευνητικό εργαλείο: Το ερευνητικό εργαλείο ήταν το ερωτηματολόγιο. Αρχικά υπήρχαν πέντε ερωτήσεις για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος δηλαδή το φύλο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Έπειτα υπήρχε το ερωτηματολόγιο της συναισθηματικής νοημοσύνης των Salovey & Mayer (1990) και αποτελείται από 17 ερωτήσεις. Στη συνέχεια υπήρχαν οι 21 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου της πολλαπλής ηγεσίας των Bass & Avolio (2004).
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν μέτριο επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης. Το στυλ που εφάρμοζαν οι διευθυντές τους ήταν κυρίως το μετασχηματιστικό, καθώς οι τρεις διαστάσεις του συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της μετασχηματιστικής ηγεσίας και στην έκβαση της. Η σύνδεση αυτή είναι στατιστικά σημαντική. Η έκβαση της εργασίας αναφέρεται στην εργασιακή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, στην αποτελεσματικότητα του έργου τους και στην προσπάθεια που κάνουν καθημερινά.
Συμπεράσματα: Ο βαθμός της συναισθηματικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικός ώστε εκείνοι να παράγουν ένα πιο ποιοτικό έργο αλλά και ταυτόχρονα να μπορούν να επιλύουν όποια προβλήματα δημιουργούνται. Η μετασχηματιστική ηγεσία που εφάρμοζαν οι διευθυντές των σχολείων τους ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ή μη της συναισθηματικής νοημοσύνης.