Η μεθοδολογία Out of Eden Learn στην μουσειακή αγωγή στο νηπιαγωγείο, σε συνδυασμό με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και εκπαιδευτικής ρομποτικής
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Out of Eden Learn ; Μουσειακή αγωγήΠερίληψη
Πριν μερικές δεκαετίες η επίσκεψη σε μουσεία και σε πολιτιστικούς χώρους ήταν αμιγώς συνυφασμένη με την φυσική παρουσία, αποκλείοντας ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που για λόγους δυσκολίας πρόσβασης, δεν μπορούσαν να τους επισκεφτούν. Πλέον η συνθήκη αυτή έχει αλλάξει και τα περισσότερα μουσεία και πολιτιστικοί χώροι ανα τον κόσμο, διαθέτουν ηλεκτρονικούς ιστότοπους που φιλοξενούν ψηφιακές εκθέσεις με τεχνολογία 3D. Ειδικότερα λόγο των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία με τον COVID-19 , όπου η επίσκεψη σε πολιτιστικούς χώρους μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο ψηφιακά , δημιουργήθηκαν εκθεσιακοί ψηφιακοί χώροι με οπτικοακουστικό υλικό και 3D εκθέματα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την ψηφιακή περιήγηση ως μία εμπειρία με έντονη διαδραστηκότητα και αλληλεπίδραση. Επιπλέον, τα μουσεία αποτελούν έναν βασικό τομέα της μη-τυπικής εκπαίδευσης, που αξιοποιείται στην εκπαιδευτική διαδικασία ανάλογα με την θεματολογία.
Η παρούσα έρευνα χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του προγράμματος Out of eden learn, στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», προσεγγίζει την μουσειακή εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία , μέσα από εικονικές περιηγήσεις και ενσωματώνει την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και εκπαιδευτικής ρομποτικής στο κομμάτι της αξιολόγησης των νέων εννοιών που διδάχτηκαν τα παιδιά.
Σκοπός της έρευνας είναι να παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό σενάριο όπου η μεθοδολογία του προγράμματος Out of eden learn στην μουσειοπαιδαγωγική , μαζί με την χρήση νέων τεχνολογιών θα καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες του 21ου αιώνα και θα τους φέρουν σε επαφή με το πολιτιστικό στοιχείο κάθε εποχής.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 15 μαθητές του τμήματος νηπιαγωγείου . Το εκπαιδευτικό σενάριο της έρευνας, αποτελείται από 7 εργαστήρια και διήρκησε δύο μήνες.
Η συλλογή δεδομένων έγινε μέσα από την συμμετοχική παρατήρηση και την συμπλήρωση ερωτηματολογίου του παρατηρητή για κάθε παιδί. Τέλος, αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της έρευνας και προτάσεις περεταίρω μελέτης.