Αξιοποίηση του μοντέλου MCIEC σε ένα τεχνολογικά υποστηριζόμενο περιβάλλον για τη διδασκαλία μαθηματικών σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εξισώσεις ; Μοντέλο MCIEC ; Πλατφόρμα Moodle ; Εικονικά δωμάτια διαφυγής ; Ηλεκτρονική μάθηση ; Escape roomsΠερίληψη
Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και ειδικά μετά τις επιπτώσεις που έφερε η πανδημία του COVID-19, οι εκπαιδευτικοί είναι απαραίτητο να συμβαδίσουν και να εφαρμόσουν νέες μεθόδους και τρόπους διδασκαλίας κατά την εκπαιδευτική διαδικασία με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα στο γνωστικό αντικείμενο των μαθηματικών, οι δυσκολίες που έχουν αναγνωριστεί στην εκμάθηση μαθηματικών εδώ και έναν αιώνα, η κακή επίδοση που παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό μαθητών και η ελληνική πραγματικότητα, με παλαιά αναλυτικά προγράμματα που δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τις ανάγκες των μαθητών, δημιουργούν ένα πλαίσιο για απαραίτητες αλλαγές.
Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και η αξιολογήθηκε ένα e-course για το μάθημα των μαθηματικών με τίτλο «Εξισω-αποδράσεις από το μουσείο Μαθηματικών». Αυτό αξιοποιεί τα ψηφιακά δωμάτια διαφυγής (Virtual escape rooms), υλοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Moodle και ενορχηστρώνεται σύμφωνα με το μοντέλο MCIEC (motivation, context, interactivity, evaluation and connectivity). Σκοπός του e-course είναι η βελτίωση των μαθηματικών ικανοτήτων, η ανάπτυξη κινήτρων και δεξιοτήτων 21ου αι., όπως επικοινωνία και συνεργασία και η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών. Ειδικότερα το e-course αφορά τις εξισώσεις σε επίπεδο Στ΄ Δημοτικού και περιέχει ποικίλες online δραστηριότητες με τη βοήθεια web 2.0 εργαλείων που οι μαθητές πρέπει να πραγματοποιήσουν για να ολοκληρώσουν το e-course.
Για την επίτευξη του ανώτερου στόχου, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και αξιολογήθηκε από 30 εκπαιδευτικούς. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με άντληση δεδομένων από ερωτηματολόγια, ρουμπρίκα, ενσωματωμένα quizzes και φύλλα εργασίας παρείχε πληροφορίες για τη διερεύνηση και την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων. Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν μετά το πέρας της πειραματικής διαδικασίας φάνηκε να υπάρχει επαλήθευση στο σύνολο των εναλλακτικών υποθέσεων που ορίστηκαν σύμφωνα με τα ερευνητικά ερωτήματα. Επομένως η εκπαιδευτική αυτή παρέμβαση κρίνεται επιτυχής, εκπληρώνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί. Προεκτάσεις και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα αναφέρονται στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας.