European Green Deal και θέσεις εργασίας στην ενέργεια - οι προοπτικές της Ελλάδας στη θέρμανση / ψύξη
European Green Deal and new jobs in energy - the prospects of Greece in heating / cooling
Master Thesis
Συγγραφέας
Μαυρουδής, Γεώργιος
Ημερομηνία
2022Επιβλέπων
Μανιάτης, ΙωάννηςΔογάνης, Αθανάσιος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
European Green Deal ; Θέσεις εργασίας ; Ενέργεια ; Θέρμανση ; ΨύξηΠερίληψη
Η διαρκής μετάβαση προς μια «πράσινη» οικονομία, έχει ως αποτέλεσμα ριζικές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη λόγω των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί μέσω του European Green Deal, πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς. Οι μεγαλύτερες παρατηρούνται στους τομείς της ενέργειας (παραγωγή, εξοικονόμηση, αποθήκευση).
Στόχος του Α’ μέρους της παρούσης εργασίας είναι να πραγματοποιηθεί μια σαφής απεικόνιση των θέσεων εργασίας που προκύπτουν στην Ευρώπη, από την παραγωγή (ανανεώσιμης), την εξοικονόμηση και την αποθήκευση ενέργειας. Επιπλέον, όσον αφορά την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, με την κατάλληλη επεξεργασία των δεδομένων της κάθε χώρας (ΕΕ27 + Η.Β.), ανά ανανεώσιμη τεχνολογία, σκοπός είναι να καταστεί σαφές ποιες τεχνολογίες προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στη Ευρώπη και σε ποιες έχει επενδύσει περισσότερο και κατέχει συγκριτικό πλεονέκτημα η κάθε χώρα. Ακόμη, σημαντικό είναι να εκτιμηθούν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, το συνολικό πρόσημο της μετάβασης όσον αφορά τις θέσεις εργασίας καθώς και με ποιον τρόπο μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.
Όσον αφορά το Β’ Μέρος, θα περιγραφεί και θα αναλυθεί ο τομέας της θέρμανσης / ψύξης και συγκεκριμένα τα ηλιοθερμικά συστήματα (κυρίως ηλιακοί θερμοσίφωνες), η τηλεθέρμανση (κυρίως ανανεώσιμη) και οι αντλίες θερμότητας. Στόχος είναι να εκτιμηθούν οι προοπτικές της θέρμανσης / ψύξης στην Ελλάδα όπως και τα αναμενόμενα οφέλη από την υψηλότερη επένδυση στον τομέα, σχετικά με την επίτευξη των κλιματικών στόχων, την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, την απασχόληση, τα οικονομικά οφέλη, την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και την αύξηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, θα προταθούν για κάθε υποτομέα κατάλληλες ενέργειες και πολιτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν στο να προκύψουν τα μέγιστα κοινωνικοοικονομικά οφέλη.
Οι παραπάνω στόχοι της διπλωματικής εργασίας θα επιτευχθούν μέσω της μεθόδου της βιβλιογραφικής ανασκόπησης/επισκόπησης καθώς και με την δημιουργία χαρτών, μέσω του προγράμματος ArcGIS Pro, για την οπτικοποίηση της γεωγραφικής κατανομής ενός μέρους των αποτελεσμάτων.